July 15 2019, 6.38 am



I've been interested with the home organization subject lately.
Bermula dengan membaca sedikit sampel daripada buku 'The Complete Book of Home Organization: 200+ Tips and Projects' oleh Toni Hammersley sampailah ke video-video Marie Kondo kat Youtube.

July 8 2019, 12.00 am

Setelah 3 tahun menanti, akhirnya keluar jugak filem ni hujung tahun ni. Tapi teaser dan trailer filem ni masih menjadi misteri. Sementara tu, kita layan dulu lagu ni yang menjadi OST filem 'Habibie & Ainun 3' yang berjudul 'Kamu & Kenangan' yang dinyanyikan oleh pelakon yang membawa watak Hasri Ainun Besari iaitu Maudy Ayunda ciptaan Melly Goeslaw dan Anto Hoed.

   


*****







July 1 2019, 7.42 am



I've been enjoying watching "The Light in Your Eyes" in 8TV at since the last Ramadan. Mulanya saya tukar-tukar channel lepas balik terawih, lepas tu boleh sangkut pulak sampai tiap-tiap minggu tengok cerita ni.

June 24 2019, 7.43 am

Saya berpeluang menonton "Tentang Bulan" malam tadi di kaca televisyen TV2 buat kali ketiga. Sebelum ni pun pernah keluar dua kali waktu raya beberapa tahun lepas, tapi saya tak pernah tengok penuh. Saya sempat tengok intro dengan ending je sebelum ni. Tak tahu apa jadi kat tengah-tengah cerita.


June 17 2019, 7.38 am

Banyak gila rumah terbuka hujun minggu lepas. Tapi sempat pergi satu je. Highway pun dengar-dengar sesak. Sakan betul orang kita ni beraya ya.

Saya tergerak untuk tulis pasal kewangan lepas bersembang dengan kakak kat tempat kerja. Waktu tu kami tengah borak pasal pelaburan saham.

June 10 2019, 7.26 am

Ramadan kali ni saya dah buat rekod baru. First time buat solat terawih tiap-tiap malam selama 30 malam. Kalau tahun-tahun lepas, kalau tak ke surau, langsung tak buat. Seronok jugak la Ramadan kali ni.

June 3 2019, 7.43 am


Saya tak pandai langsung anyam jetupat. Arwah abah pernah ajar, tapi memang susah sangat. Last sekali bukak Youtube. Tu pun tak faham jugak.

So I gave up. It was so hard.

May 27 2019, 7.42 am

Dah lama tak ambil gambar matahari terbit.

Sejak Nikon D3100 tersimpan kemas dalam beg. Sejak lens dia tumbuh fungus.

May 21 2019, 7.45 am

Just a very short post. Didn't have much time yesterday (playing videogames, shopping, etc).

So, this is the current progress of our house last week.


May 13 2019, 7.35 am

For some unknown reasons, it's extremely easy for me to wake up at 5 am rather than 6 am. And it's been going on since Ramadan last year.


May 6 2019, 7.40 am

Pokok avokado kat tapak projek tu dah makin kembang pucuknya. Tak sabar nak tunggu dia membesar.

Dulu saya ingatkan pokok ni makin mati sebab bilangan daunnya makin kurang. Nanti kalau dah matang sikit baru boleh letak baja.



April 29 2019, 7.39 am

Saya baru habis baca Jalan Sehala oleh Hasrizal Abdul Jamil minggu lepas. Ada beberapa perkara yang buat saya agak tersentak semasa membaca. Antaranya tentang parti politik di negara kita, yang mana perjuangannya hari ini jauh berbeza dengan 20 tahun lalu. Apabila dikritik, mereka akan beri alasan yang menyempitkan fikiran mereka sendiri. Suasananya sama sahaja dengan Eropah ketika Zaman Gelap dahulu, di mana 'agamawan' mengongkong rakyat. Saya malas nak ulas panjang isu ni.

April 22 2019, 7.49 am

Tiba-tiba je satu pilihan tu datang.
Saya tak mencari pun.
Benda tu datang bergolek-golek depan mata.

April 15 2019, 7.44 am

Lama rasanya tak guna bahasa Melayu dalam blog ni. Jadi, hari ni saya nak tulis dalam bahasa ibunda saya.

April 8 2019, 7.47 am

I've purchased wo books last week from a publisher, and the parcel arrived on the third day (and that was extremey fast).

The books are "Setia Dengan Kebenaran" and "Jalan Sehala" by Hasrizal Abdul Jamil, and the publisher is Jejak Tarbiah.

April 1 2019, 7.45 am

There was a free medical checkup event at my workplace last Thursday, so I went there and check my blood pressure.

The first reading was 180. The doctor was so shocked.

"Let's try one more time." said her.

She told me to take a deep breath and relax.

March 25 2019, 7.42 am

My mum and I went to the PTPTN office last Friday to settle ALL of my debt. But they won't take cash anymore, plus no more rebate or discount. (It was stated clearly in the parliament during 2019 Budget.) So, we went to the bank, deposit the money into my account, then returned home and I transferred the money. And currently waiting for their statement.

And I'm officially finish paying for my study loan. Maybe I'm just a litttle bit lucky to have a mum that is willing to pay all of my sibling's study loan. ( I have no idea how much money that she has).

Thank you, mama.

The only loan that I need to pay is my car loan.


March 18 2019, 7.42 am

So I went to the National Mosque last Friday. I've been living in Selangor for 29 years and this is the first time I went there.




I have some business at Putra, then stop here for about an hour. Coincidentally, it's the same day that the Christchurch incident happens.

March 11 2019, 7.40 am

The project will start this week (I think). After signing the contract and make few percent of the total payment.

February 27 2019, 9.56 pm

This the "things" that I'm collecting from Lazada since the end of last month.


My new set of computer - "Raspberry Pi 3 Model B+"

Apa benda ni?

My stepfather suggest saya beli Arduino untuk permulaan belajar pasal komputer untuk programming.
Tapi rupa-rupanya ada lagi benda yang lebih mudah - Raspberry Pi 3 Model B+.

January 31 2019, 11.12 pm

Post pertama untuk tahun ni. Entah apa yang disibukkan sampai tak sempat nak tulis apa-apa awal bulan ni.

Anyway, ini sedikit update bulan ni.

Ingat tak pasal tanah kebun atuk yang saya cerita tahun lepas. Selepas setahun ditambak, projek pembinaan rumah tu dijangka akan bermula dalam beberapa bulan ni. Saya rasa luas tanah tu macam separuh padang bola sepak. Yes, sangat sangat luas untuk didiami 4 orang adik beradik. Buat masa ni, ayah tiri saya tengah cari kontraktor. So, rumah tu paling awal pun boleh disiapkan tahun depan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...