December 2 2019, 12.52 pm

It's been a "fluctuating" week last week, so I don't even have the mood for blogging. I've been playing videogames yesterday and doing some reports for my workplace. Yeah, it was one of the most stressful week within this whole year.

Rumah kat kampung tu dah siap sebenarnya. Tinggal masukkan elektrik dan air. Tapi disebabkan kontraktor penipu tu punya pasal, projek ditangguhkan. Last sekali ayah tiri saya call abang kepada director company tu. Dia akan ambil alih projek ni guna duit dia, dan akan claim balik duit daripada director ni.

November 23 2019, 9.48 pm

Happy birthday to me! Dah 29 tahun dah hidup kat atas muka bumi ni. Tahun depan masuk 3 series. Haha.

Anyway, birthday kali ni berbeza sikit dengan tahun lepas, sebab saya habiskan hampir separuh hari kat hospital. Saya takde sakit apa pun. Tapi adik perempuan saya baru buat pembedahan semalam. Ni sebenarnya pengalaman pertama saya habiskan banyak masa kat wad.


November 17 2019, 11.39 am

15 November 2019

Hari itu, beliau tersenyum apabila terserempak dengan saya di tempat kerja. Beliau pakai baju dan tudung hitam. Pagi-pagi lagi nampak kelam-kabut nak agihkan 'mug' atau cawan seramik sempena majlis perpisahan beliau. Yang peliknya, benda ni sepatutnya AJK majlis tu yang beli dan uruskan, dan bukannya kakak ni.

Tapi beliau nampak tak kisah pun. Apa-apa majlis birthday bos-bos dan jamuan raya atau apa-apa jamuan pun beliau yang uruskan dari A sampai Z. Beliau jugak la yang kumpul duit, cari katering, beli hadiah, tanya siapa-siapa nak join kat Whatssapp group kami.

She's literally the center of everything in our workplace.

*****

November 11 2019. 12.17 am



I went to the MPH Bookstore yesterday, and stumbled on a book of Raspberry Pi. Then I realised that I haven't touch my Raspberry Pi 3 Model B+ for months. And I would like to buy that magazine, but I'm afraid that my budget for this month will become haywire again, so I put it back on the bookcase.

November 4 2019, 7.44 am

Mak saya ada cerita, di kampung halamannya ada sebuah keluarga.
Si suaminya kerja kampung, si isteri pulak pernah kerja kilang.
Maka, si isteri pernah mencarum EPF.
Ketika usia si isteri hampir 55 tahun, suaminya bercadang untuk beli Mercedes (guna duit EPF isteri ya!).
Ketika berusia 55 tahun, si isteri pun dapat keluarkan duit daripada Akaun 1.
Bagi duitnya kepada suaminya untuk dibelikan Mercedes.
Bangga la sebab bawak kereta mewah kat kampung.

October 28 2019, 8.10 am


Saya berpeluang untuk menonton siri ini sejak hari Sabtu lepas sehingga semalam. Agak tergamam jugaklah dan saya rasa tak sabar untuk mengetahui apa yang akan berlaku pada episod-episod akan datang. Siri ni sangat tak sesuai ditonton oleh kanak-kanak beikutan banyak kata-kata kesat dan imej-imej yang boleh menimbulkan rasa tidak senang kepada penonton.

Cerita ni diambil daripada sebuah kisah benar.

October 21 2019, 7.47 am

There aren't many changes since the last time I came here. Ada la jugak buat gutter, tapi tak siap.

October 14 2019, 7.42 am

Minggu lepas heboh tentang khutbah Jumaat di Selangor dan Kuala Lumpur yang agak luar biasa kandungannya. Sesuatu yang jarang-jarang dibicarakan di masjid, iaitu pengurusan kewangan peribadi. Ada ayat daripada surah Yusuf yang dipetik menceritakan tentang persiapan menghadapi kemarau bertahun-tahun lamanya. Itulah sebenarnya apa yang Allah nak kita buat, iaitu "sediakan payung sebelum hujan".

October 7 2019, 7.50 am

Nothing change much since the last time I came here.


September 30 2019, 7.45 am

I have a weird dream yesterday.

September 23 2019, 7.45 am

Setakat ni banyak benda dah siap la kat rumah ni. Tinggal masukkan elektrik dengan air. Dan lanskap. Yep, ada lanskap.

September 17 2019, 6.38 am

Saya sedang asyik dengan laptop saya sehinngalah sebuah nama dipetik ketika Buletin Utama bersiaran. Saya berhenti sebentar dan mula memandang ke arah televisyen untuk memberi fokus.

B. J. Habibie telah meninggal dunia.

Saya terjerit sekuat-kuatnya sebab terkejut.

September 9 2019, 8.55 pm




I've completed reading this book this morning, and here is some of the tips taken from it.

September 3 2019, 6.39 am

Hari tu ada orang kat tempat kerja tanya,
"Cuti merdeka ni pergi mana?".
Lepas tu barulah teringat pasal 3 hari cuti, daripada Sabtu sampai Isnin.

Saya cakap,
"Duduk rumah je".
Orang lain teruja dapat cuti, lepas tu pusing dunia. Saya pulak tak tahu pergi mana.

Ada jugak balik kampung, tapi 30 minit lepas sampai, kami bertolak pulang. Sekadar bagi makan kat nenek.

Esoknya pulak jalan ke 'syurga' saya, MPH Bookstore. Time cuti, kalau tak main game kat laptop, saya suka baca buku. Saya pun beli buku ni. Nak sangat kan tengok dunia.



*****






August 26 2019, 7.41 am

Ada 'vinyl tiles' kat lantai rumah saya sekarang. Baru pasang minggu lepas. Corak kayu. Cantik jugak la. Baru nampak suasana rumah kat dalam rumah tu.

August 19 2019, 7.47 am

Minggu ni kami dapat surat kenaikan gaji. Ada yang kerja kuat tapi kenaikan sikit. Ada yang kuat mengular tapi naik tinggi.

August 13 2019, 7.35 am

Raya Haji ni tak ke mana pun. Balik kampung pun tak. Saya sengih je tengok laporan trafik time raya ni. Nasib la orang kampung jauh ni. Haha. Kat Selangor ni raya Aidiladha memang takde apa sangat pun.

August 5 2019, 7.51 am

Busy gila minggu ni. Kena betulkan report la. Macam-macam.

Anyway, ni progress terbaru rumah baru tu.
Baru pasang lampu dengan kipas.
Tapi elektrik daripada TNB belum masuk rumah.
Air pun masih dalam perbincangan dengan pemaju. Belum tahu harganya lagi.

July 29 2019, 7.39 am

Minggu lepas banyak cerita Thailand keluar kat kaca televisyen. Musim filem Thai agaknya sekarang ni. Tapi yang paling best bagi saya ialah "I Fine... Thank You Love You".

July 22 2019, 7.36 am

Duduk kat Selangor ni memang tak lari daripada masalah air. Sebelum tukar kerajaan lagi benda ni dah agak biasa berlaku. Nama Azmin Ali selalu kena petik dalam Buletin Utama. Saya sengih je bila tengok berita beberapa tahun lepas. Tapi masalah ni sebenarnya bukanlah disebabkan politik. Saya percaya ada banyak kes sabotaj berlaku.

July 15 2019, 6.38 am



I've been interested with the home organization subject lately.
Bermula dengan membaca sedikit sampel daripada buku 'The Complete Book of Home Organization: 200+ Tips and Projects' oleh Toni Hammersley sampailah ke video-video Marie Kondo kat Youtube.

July 8 2019, 12.00 am

Setelah 3 tahun menanti, akhirnya keluar jugak filem ni hujung tahun ni. Tapi teaser dan trailer filem ni masih menjadi misteri. Sementara tu, kita layan dulu lagu ni yang menjadi OST filem 'Habibie & Ainun 3' yang berjudul 'Kamu & Kenangan' yang dinyanyikan oleh pelakon yang membawa watak Hasri Ainun Besari iaitu Maudy Ayunda ciptaan Melly Goeslaw dan Anto Hoed.

   


*****







July 1 2019, 7.42 am



I've been enjoying watching "The Light in Your Eyes" in 8TV at since the last Ramadan. Mulanya saya tukar-tukar channel lepas balik terawih, lepas tu boleh sangkut pulak sampai tiap-tiap minggu tengok cerita ni.

June 24 2019, 7.43 am

Saya berpeluang menonton "Tentang Bulan" malam tadi di kaca televisyen TV2 buat kali ketiga. Sebelum ni pun pernah keluar dua kali waktu raya beberapa tahun lepas, tapi saya tak pernah tengok penuh. Saya sempat tengok intro dengan ending je sebelum ni. Tak tahu apa jadi kat tengah-tengah cerita.


June 17 2019, 7.38 am

Banyak gila rumah terbuka hujun minggu lepas. Tapi sempat pergi satu je. Highway pun dengar-dengar sesak. Sakan betul orang kita ni beraya ya.

Saya tergerak untuk tulis pasal kewangan lepas bersembang dengan kakak kat tempat kerja. Waktu tu kami tengah borak pasal pelaburan saham.

June 10 2019, 7.26 am

Ramadan kali ni saya dah buat rekod baru. First time buat solat terawih tiap-tiap malam selama 30 malam. Kalau tahun-tahun lepas, kalau tak ke surau, langsung tak buat. Seronok jugak la Ramadan kali ni.

June 3 2019, 7.43 am


Saya tak pandai langsung anyam jetupat. Arwah abah pernah ajar, tapi memang susah sangat. Last sekali bukak Youtube. Tu pun tak faham jugak.

So I gave up. It was so hard.

May 27 2019, 7.42 am

Dah lama tak ambil gambar matahari terbit.

Sejak Nikon D3100 tersimpan kemas dalam beg. Sejak lens dia tumbuh fungus.

May 21 2019, 7.45 am

Just a very short post. Didn't have much time yesterday (playing videogames, shopping, etc).

So, this is the current progress of our house last week.


May 13 2019, 7.35 am

For some unknown reasons, it's extremely easy for me to wake up at 5 am rather than 6 am. And it's been going on since Ramadan last year.


May 6 2019, 7.40 am

Pokok avokado kat tapak projek tu dah makin kembang pucuknya. Tak sabar nak tunggu dia membesar.

Dulu saya ingatkan pokok ni makin mati sebab bilangan daunnya makin kurang. Nanti kalau dah matang sikit baru boleh letak baja.



April 29 2019, 7.39 am

Saya baru habis baca Jalan Sehala oleh Hasrizal Abdul Jamil minggu lepas. Ada beberapa perkara yang buat saya agak tersentak semasa membaca. Antaranya tentang parti politik di negara kita, yang mana perjuangannya hari ini jauh berbeza dengan 20 tahun lalu. Apabila dikritik, mereka akan beri alasan yang menyempitkan fikiran mereka sendiri. Suasananya sama sahaja dengan Eropah ketika Zaman Gelap dahulu, di mana 'agamawan' mengongkong rakyat. Saya malas nak ulas panjang isu ni.

April 22 2019, 7.49 am

Tiba-tiba je satu pilihan tu datang.
Saya tak mencari pun.
Benda tu datang bergolek-golek depan mata.

April 15 2019, 7.44 am

Lama rasanya tak guna bahasa Melayu dalam blog ni. Jadi, hari ni saya nak tulis dalam bahasa ibunda saya.

April 8 2019, 7.47 am

I've purchased wo books last week from a publisher, and the parcel arrived on the third day (and that was extremey fast).

The books are "Setia Dengan Kebenaran" and "Jalan Sehala" by Hasrizal Abdul Jamil, and the publisher is Jejak Tarbiah.

April 1 2019, 7.45 am

There was a free medical checkup event at my workplace last Thursday, so I went there and check my blood pressure.

The first reading was 180. The doctor was so shocked.

"Let's try one more time." said her.

She told me to take a deep breath and relax.

March 25 2019, 7.42 am

My mum and I went to the PTPTN office last Friday to settle ALL of my debt. But they won't take cash anymore, plus no more rebate or discount. (It was stated clearly in the parliament during 2019 Budget.) So, we went to the bank, deposit the money into my account, then returned home and I transferred the money. And currently waiting for their statement.

And I'm officially finish paying for my study loan. Maybe I'm just a litttle bit lucky to have a mum that is willing to pay all of my sibling's study loan. ( I have no idea how much money that she has).

Thank you, mama.

The only loan that I need to pay is my car loan.


March 18 2019, 7.42 am

So I went to the National Mosque last Friday. I've been living in Selangor for 29 years and this is the first time I went there.




I have some business at Putra, then stop here for about an hour. Coincidentally, it's the same day that the Christchurch incident happens.

March 11 2019, 7.40 am

The project will start this week (I think). After signing the contract and make few percent of the total payment.

February 27 2019, 9.56 pm

This the "things" that I'm collecting from Lazada since the end of last month.


My new set of computer - "Raspberry Pi 3 Model B+"

Apa benda ni?

My stepfather suggest saya beli Arduino untuk permulaan belajar pasal komputer untuk programming.
Tapi rupa-rupanya ada lagi benda yang lebih mudah - Raspberry Pi 3 Model B+.

January 31 2019, 11.12 pm

Post pertama untuk tahun ni. Entah apa yang disibukkan sampai tak sempat nak tulis apa-apa awal bulan ni.

Anyway, ini sedikit update bulan ni.

Ingat tak pasal tanah kebun atuk yang saya cerita tahun lepas. Selepas setahun ditambak, projek pembinaan rumah tu dijangka akan bermula dalam beberapa bulan ni. Saya rasa luas tanah tu macam separuh padang bola sepak. Yes, sangat sangat luas untuk didiami 4 orang adik beradik. Buat masa ni, ayah tiri saya tengah cari kontraktor. So, rumah tu paling awal pun boleh disiapkan tahun depan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...