July 31 2015, 7.08 pm

"Ni first job ke?"

"Hah. First job"

Saya sekadar berbual-bual kosong dengan engineer/kontraktor yang uruskan sistem SCADA kat plant saya. Sistem SCADA ni bahasa mudahnya adalah sejenis sitem yang tolong kita memerhatikan beberapa parameter, macam teperature of certain ovens and tanks, water flow rate, speed of the machine, etc. So kitorang tak payahlah check dan pusing mesin satu jam sekali, sebab data ni boleh kami ambil daripada komputer yang ada kat Control Room.

"Dulu belajar mana?"

"UTM."

Meremang bulu roma saya.

"KL?"

"Skudai."

Oh my goodness...

"Degree?"

"Hah. Degree."

Okay... Benda ni semakin menakutkan..

"FKE?"

"Yes. FKE."

Alamak...

"KTC?" (Kolej Tuanku Canselor, kolej kediaman saya sejak tahun satu sampai tahun akhir.)

"KTC."

Nak luruh je jantung ni. Junior aku rupanya. Keciknya dunia. Patutlah muka dia macam pernah nampak.

Actually, this girl baru habis belajar dan terus dapat kerja. Yang entah macam mana, dalam ramai-ramai umat manusia kat Malaysia ni, kami boleh bertembung kat bawah bumbung yang sama. She was Setiausaha Agung JKMKTC dulu. I don't know her name until now.

Ironi. Saya rasa masa lalu ni macam bayang-bayang. Mana pun kita pergi, ia tetap akan mengejar.
Sejak grad dulu, saya memang berharap saya tak bertemu lagi dengan siapa-siapa kat UTM. I wanna start a new life, and leave the past behind. Mesej-mesej dari kawan-kawan sekolah, matrik dan UTM pun saya tak reply.

In the end, saya terpaksa bekerja dengan junior saya sendiri. Haila...

Sampai bila nak berlari, saya pun tak tahu.

Apa khabar mereka yang saya dah tinggalkan dulu? Patut ke cari diorang balik? Atau makin kecik hati?

~nc~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...