July 20 2015, 11.06 pm

Saya risau jugak dengan perangai anak-anak buah dan sepupu-sepupu kecil yang datang open house kat rumah orang dan main Plant vs Zomie kat tablet mak bapak dia.
An apple doesn't fall far from its tree. Ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi.
Macam mana perangai parents, macam tu la perangai anak.

Zaman saya kecik, saya suka betul lepak depan PC dengan sepupu saya.
PC waktu saya ingat pakai Windows 95 atau 2000 atau ME.
In fact, sampai sekarang pun kami bersembang pasal videogame bila berjumpa. (Haha!)
Kami dibesarkan dengan cara sebegitu, tak pelik la kalau anak-anak buah kami buat benda serupa.

Dan apa yang saya nampak, budak-budak sekarang tak mesra macam dulu.
Dengan dua pupu diorang pun tak bertegur sapa.
Mata tak boleh dari tab.

Saya ada ikut anak tuan rumah open house tu untuk nyalakan pelita di sekitar kawasan rumah yang lapang tu.
Tiba-tiba je kawasan penuh dengan budak-budak.
Masing-masing pegang bunga api.
Laju je diorang bakar bunga api tu dan berlari-lari kat tanah lapang.
Terus riuh rumah tu.

Saya rasa lega la jugak.
At least budak-budak ni ada benda lain naik enjoy, selain tengok tab.
Saya dengan sepupuyang lain pun dulu sama-sama jugak main bunga api.

Saya pun terus curi beberapa batang bunga api daripada anak buah saya.
Nyalakan dan berlari-lari macam budak-budak.
Suara saya la paling kuat kat situ.
Sedara-mara saya pun pelik je tengok saya.

Actually, enjoy je sebenarnya main bunga api ni.
Tak kira umur kita berapa pun, bunga api is one of the best toy we ever have.


Anak-anak buah saya pun terus kejar saya keliling rumah sebab curi bunga api diorang.
Baju saya pun dah bau belerang.
Pedulikan. Janji enjoy.

Lagipun, esok pagi kena masuk kerja. Biarlah saya keluar sekejapdaripada alam dewasa ni.

~nc~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...