11 April 2011
Jam 12 tengah hari.

Langit bertukar gelap.
Saya tersenyum.
Saya siapkan Miss Ciel dan payung.
Kami akan berdansa dalam hujan!

Lab Year 2 dah abes dan kelas Control dicutikan.
So, kelas pertama minggu ni (yang juga minggu terakhir kuliah) bermula jam 2 ptg.
Saya masukkan Miss Ciel dalam beg kuliah.
Saya kan berjiwa kamera.
Mana2 pi pun, especially ke kuliah, selalu jer bawak DSLR.
Saya menantikan kehadiran hujan.

Sayangnya, kelas tamat jam 5.
Hujan dah berhenti.
So, dapat tangkap gambar air hujan atas daun je la..

Idea2 lain:
Nak ambil gambar kat lopak air - especially kat tangga.
Bila air tu bertakung, tangga tu nampak cantik.
Saya dapat idea ni bila lalu kat tangga semalam.

Tapi tangan penuh dgn buku dan nasi ayam penyet.
X dapat keluarkan kamera...
InsyaAllah, len kali dapat tangkap jugak.


Ada sesetengah warna akan "pop-up" time hujan je.
Contohnya, payung.
Tengah2 panas mane ade org main payung kan?
(Tapi kat Malaysia ni lain. Selalu je nampak amoi bawak payung time panas2)
Kalau payung tu warna-warni, lagi chanteek.
Kontra dgn persekitaran yang gelap.
Hasilnya, WOW!

Perhatikan pattern material sekeliling kita.
Mungkin sebab dah terbiasa nampak, kita pun buat xtaw.
Tapi kalau tengok betul2, sesetengah bahan akan kelihatan "berbeza" bila ditambah unsur hujan.
Macam sarang labah2.
Titisan air yang berkumpul menghasilkan pattern yang berbeza sewaktu hujan.
Waktu panas memang nampak lain.

Suka ayat ni:
"Shooting in rain produces dramatic atmosphere and soft romantic scenes."
Teehee..

Ok, tu jer yang saya nak kongsi hari ni.
Semoga hujan2 seterusnya menghasilkan bagi lebih banyak ilham.
Dan dapat shoot gambar2 cantek.

(blog ni bleh jadi blog laporan cuaca di UTM)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...