"Aihh... Hang pa sebok menekan, aku pun nak merasa jugak!" kata Pak Lang.

Saya tersenyum.

Tiga senior - abang Aslam, abang al-Arif (kami panggil Acheh) dan Pak Lang - berebut-rebut nak main kamera saya.

Saya biarkan je.
Bila lagi nak tengok diorang berperangai mengalahkan budak-budak?
Satu katil ada empat orang termasuk saya.
Ditambah pulak dengan kehadiran Pak Lang.
Silap-silap boleh roboh katil abang Aslam.


"Eh, ni dah off ni.. Camne nak on ni?" tanya Pak Lang.
Dua orang lagi ketawa.

"Mu cari sendiri.. Hahaha"
Diorang saje 'off'kan, nak kenakan Pak Lang.

"Ni, toggle benda ni.." kata saya.
Kamera pun ON.

Subjek pertama yang Pak Lang tangkap - Fahmin yang dah terlena dibuai mimpi.

Cahaya flash menyilaukan satu bilik.

"PAK LANG! Tak baiklah kacau dia tidur!"
Dalam keadaan marah, saya pun sama-sama ketawa.
Ada-ada je Pak Lang ni..
Bab mengenakan orang memang EXPERT..

Fahmin masih demam.
Katanya, dia datang kelas satu jam, kemudian ponteng kelas lain.
Hari ni, dia masih kurang sihat.
Keletihan je.

"Hah! Tengok! Aslam yang tak hensem, aku tangkap jadi hensem!" jerit Pak Lang.

Macam-macamlah abang sorang ni.. Excited sangat dapat main DSLR.

Susu

"Min, jom makan malam.."
Pak Lang kejutkan Fahmin. Waktu tu dia belum solat Isyak lagi.
Jam menunjukkan 11 malam.

"Ambilkan cawan.." katanya perlahan.
"Nah.. Hang nak air apa? aku buatkan" kata Pak Lang.
"Susu.."
"Berapa sudu (tepung susu)?"
"Tiga je.."

Saya ambilkan air panas yang baru dimasak, dan tuang ke dalam cawan.
Aroma susu berkepul-kepul dalam udara.
Saya segera berlari ke belakang.

"Saya tak boleh hidu susu.. Takut muntah.." kata saya.
"Hang tak boleh minum susu?" tanya Pak Lang.
Saya angguk.

Susu itu kemudiannya dicampur air sejuk.

Beli makanan
"Hang nak makan apa?" tanya Pak Lang lagi.
"Nasi goreng Cina"

Saya mencelah.
"Pak Lang.. Nak ikut!"
"Tak boleh, hang temankan Fahmin."
"Ala.."

Beli makanan dan air

Pujuk punya pujuk, kami pun tiba di Arked Kolej 9.
Saya order nasi goreng Cina, sama dengan Fahmin.
Fahmin kat bilik, dia tak ikut.
Pak Lang order Western food.

"Hang nak air tak?"
"Boleh jugak."
"Nak air apa?"
"Ikut Pak Lang."

"Bang, teh ais dua!"
"JANGAN!" jerit saya.
Abang tu pandang.
"Satu teh ais, satu teh O ais." jawab saya.

"Pulak dah? Hang tak minum teh ais?" tanya Pak Lang?
Abang jual air tu pun mencelah "Takut susu kot..."

Saya dan Pak Lang ketawa.
Abang tu pun berkata"takut susu sebab susu banyak lemak (susu lemak manis)"

Lemak

Cakap pasal lemak....
Saya pandang Pak Lang.
Mengilai sekuat hati.
Pak Lang geram.
Mesti sebab dia banyak minum teh ais ni...

Saya temankan Fahmin makan malam di biliknya.
Jam hampir menunjukkan 12 malam.

Semoga beliau segera sembuh dan dapat menghadirkan diri ke kuliah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...