Selepas selesai "upload" gambar2 KRU semalam, telefon saya menerima panggilan.

Jam menunjukkan 10.15 malam.
Sapelah yang call malam2 buta ni..

Hah?
Abang Faruqi?
Eh, apehal ni?

Saya pun jawab panggilan tersebut.
"Ashraf ada kat bilik tak?"
"Ada. Naper?"
"Ni ha.. Kawan abang nak jumpa.."

Tekezut jugak.
Selalunya saya ziarah diorang di S05.
Malam ni, abang Faruqi ziarah bilik saya.
Belum pernah berlaku selama 3 semester di sini.

"Siapa kawan abang tu?"
Beliau menggunakan istilah "kawan", bukan merujuk kepada namanya.
"Adalah.."

Saya makin bingung.

Selepas 10-20 minit menanti, abang Faruqi pun tiba di bilik saya.
Diikuti abang Firdaus Abdul Rahman, abang Taufik, dan abang Arif.
Eh, ada apa ni?
Sekali datang macam bah.
(Bilik saya sekarang ni ialah bilik lama abang Izmar dan abang Firdaus. Kira abang Firdaus balik bilik lamelah..)

"Nape datang ramai2 ni?" tanya saya.
"Ah.. adelah..."
Makin bingung.

"Ashraf, abang nak tengok gambar KRU.." kata abang Taufik.
"Boleh2.." kata saya sambil mencucuk external hard disk ke lappy.

Abang Taufik layan gambar2 KRU, dan saya berbual2 dengan abang Faruqi dan abang Arif.
"Kitorang nak ajak makan malam je.."

Oh, makan malam.. Ingatkan ada apa tadi..
Tapi seronok jugak tengok senior2 berkumpul kat bilik saya seramai-ramainya.

"Ni mesti sebab JPA dah masuk kan?" tanya saya.
Esok cuti umum, malam ni nak tido lewat sikit.
Waktu standard saya tidur SETIAP HARI ialah 11 malam.
Tak lebih, tak kurang.

Saya bersiap, dan kami bertolak ke P19.
Saya membonceng abang Taufik, sambil bawak kamera.
(Nak cari cerita untuk ditulis kat blog. Haha.)

Selepas duduk tak sampai 3 minit di P19, kami pun bergerak ke motor.
Tak tahulah kenapa, tapi diorang tukar plan nak ke N24.

Dan kami pun tiba N24..
Kafeteria Noor.
Dengar cerita tukar tempat (atau tender? entahlah..) dengan CP.

Saya makan mi goreng dan ice-blended cappuccino.
Ada yang order burger arnab, burger ostrich, nasi lemak, etc2.

Semuanya tahun 4. Saya tersesat dalam kumpulan ni. Haha..







Saya juga belajar teknik baru untuk fotografi.
Tak tahulah apa namanya, tapi abang Taufik yang ajar.

Nak wat teknik ni, cari subjek.
Then pastikan belakang subjek ada BANYAK LAMPU (sebagai sumber cahaya)
Setkan DSLR ke mode Manual atau M.
Aperture tak kisah berapa.
ISO 100.
Shutter 1".
FLash - gunakan REAR flash.
>>> Amende REAR flash tu? Abang Taufik kate REAR means belakang.
Yang bestnye, flash x keluar satu kali, tapi DUA KALI!!
Satu sebelum shutter tutup, satu lagi pas shutter tutup.
Tak faham? Pinjamlah DSLR sesape ye..

Cara-caranya:
Tangan kanan jaga shutter release button.
Jari kiri pegang Zoom Ring.
Setkan Zoom ring ke maximum (zoom jauh) - saya punya 55 mm.
Tekan shutter release button (jari kanan) > cahaya flash keluar.
Cepat2 zoom ring (tangan kiri) diputarkan  lawan arah jam. (maknanya zoom dekat). Saya punya 18 mm.
Cahaya flash kedua akan menyusul.
 Hasilnya..
Lampu-lampu di belakang "ditarik" ke hadapan.
Setting ni hanya berguna waktu malam..
Saya tak dapat buat waktu siang. Tak jadi.

Naper yer, dalam banyak2 lagi senior, diorang teringat nak ajak sayer yang super junior nie?
Yang Tahun 3 (jiran2 diorang) pun xde..

Am I that special? Kikiki..
(nampak sangat terlebih diMANJAkan)

Anyway, mungkin ni semester terakhir saya dapat bersama mereka..
Entah bila dapat jumpa lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...