Tujuan
"First, abang nak tanya, apa tujuan Ashraf nak beli?"

Sepi seketika.
Tiada jawapan.

"... sebab kalau beli untuk suka-suka, membazir.." sambungnya lagi.

"Erm... MUNGKIN saya minat (KOT...)"

Abang Taufik tersenyum.
"Ada orang buat bisnes.. Dapat duit.."

"Abang buat bisnes ke?"

"Ada, dululah.. Macam time ada event ke.."

"Erm.. Saya ingat.. nak tolong Badar dengan KRU.. Kadang-kadang bukan masalah kamera.. tapi 'Cameraman'.. Yelah, sekarang ni pun, Munzir dengan abang je guna DSLR. Sem depan abang last. Pastu tinggal Munzir je.. At least, ada "backup" kat sini.."

Model
"Dah decide nak beli model apa?"

"Hah?"

"Kena buat research dulu. Pilih mana yang berkenan."

"Err.. Tak terpikir nak cari.."

"Ni abang ada contoh sikit.." kata abang Taufik, sambil jarinya menekan-nekan di laptop.
Ada beberapa model yang beliau ambil dari internet.

"Ni model Nikon yang baru. Nikon D3100. Harganya bawah RM2000"
Saya rasa berkenan. Tapi model-model lain pun berkenan jugak.
(Sebenarnya tak tahu pun info pasal DSLR ni - ISO, exposure, aperture, shutter speed, etc)

"Tak tahulah nak pilih mane.."

"Takpelah, wat research sendiri, pastu bagitaw abang nak model mana.."

Saya keluarkan sehelai kertas daripada dompet.


"UISH.. DUIT APE NIE?"

Dah agak dah.
Memang SEMUA orang akan terkejut.
Rambang mata tengok nilainya.
First time saya baca resit ATM tu, speechless.
Saya belum pun berusia 20 tahun, dah ada sebanyak itu.
Senior-seniorita panggil saya OKB - Orang Kaya Baru.
Dua kali ganda biasiswa JPA (atau lebih..)
Boleh duduk UTM untuk 10 tahun lagi (haha).

"Sebab tu saya nak beli DSLR.." kata saya kepada Abang Taufik.

Saya menerima "biasiswa" satu minggu sebelum final exam 2010/2011 sem 1.

Perkongsian
Saya pernah berbual dengan abang Firdaus Abdul Rahman, tentang hidup beliau selepas kehilangan ayahnya. Waktu ni, saya baru saja pulang ke UTM selepas pemergian arwah abah.
Saya tanya, "Hidup abang susah tak sejak abang kehilangan ayah abang?"
Jawab beliau, "Allah mengambil sesuatu daripada kita, dan menggantikan sesuatu untuk kita."

Saya ingatkan, hidup saya bertambah susah sejak kehilangan abah.
Tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.
Saya lihat lebih ramai manusia yang hidup lebih susah daripada saya.

Kita harus bersyukur dengan apa yang kita ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...