April 2010

Saya sedang makan malam bersama Abang Ridwan dan Abang Azim berdua - Azim Jamil dan Azim Fahada. Waktunya selepas Maghrib, di kafe KTC. (Belakang kafe, kat luar, sebab waktu malam)

Kami makan, sambil bersembang.
Abang Azim Jamil tanya:
"Acap kat rumah petang-petang buat apa?"

Nota: SEMUA senior muslimin panggil saya Acap. Tapi saya cukup tak suka panggilan tu.
Saya suka orang panggil nama penuh saya. Atau panggil "As".

Saya jawab:
"Duduk rumah je.."

Saya tahu sepak bola, bererti saya bukan kaki bangku.
Tapi tak suka main bola sepak, sebab tak minat. Suka main badminton, tapi setahun dua tiga kali je main. Saya bukannya aktif bersukan. Saya ponteng kelas kokurikulum badminton sepanjang tingkatan lima, tapi kehadiran dapat 70%.

"Acap tak bergaul dengan masyarakat"
Dengan yakinnya, saya menggelengkan kepala.

Saya bolehlah dikategorikan sebagai anti-sosial, tapi bukan anti masyarakat.
Saya tidak membenci masyarakat.
Cuma saya rasa saya cenderung untuk bersendirian.
Ya, saya suka mengasingkan diri daripada orang ramai, walaupun kawan-kawan sendiri. Nak kata saya ada sahabat, sebenarnya boleh kata tiada.
Tapi saya suka lepak dengan senior-senior. Saya berkawan dengan orang yang tua bertahun-tahun tua daripada saya. Classmate sendiri pun saya jarang bercakap.

"Camne ni Acap? Hidup dah dekat 20 tahun"
Saya masih 19, akan masuk 20. Still young.

Saya diam je.

Abang Azim Jamil cerita mase zaman sekolah, dia kayuh basukal 20 km sehari satu hala. Sekolahnya di Alor Setar. Saya pun 4 km sehari je. Entah betul ke tak saya mengiyakan je.

Lepas tu terbukalah cerita nak panjat gunung itu, gunung ini. Nak cerita yang dia ni aktiflah..
"Acap nak tak panjat gunung?"
"Tak" jawabku, sambil menghirup air dengan straw.
"Come on lah, Cap.. Kena keraskan badan sikit.."
Lelaki memang patut dilatih jadi keras. Tapi dalam kes saya..

Dia ceritalah macam-macam, panjat gunung, mandi sungai, tasik, paya, entah apa-apa lagi.

"Bila?" tanya saya.
"Ah.. Orang yang nak ikut je tahu.."

Dia pujuk gila-gila, dan saya pun terpukau gila-gila.

Dipendekkan cerita, Abang Azim jadi PIC, Abang Faruqi jadi AJK publisiti - hantar SMS kat geng2 kami. Saya naik kereta Abang Hafizul Hilmi. Abang Ikhlas duduk belakang saya. Dan kami pergi mandi kat air terjun Gunung Pulai. Dah bertahun tak pergi air terjun. Sampai je, kami pun mandi.. Dengan aksi-aksi semacam, Pak Lang panjat jambatan macam koala bear, dan sebagainya.

Program ni bertujuan nak mengeraskan saya yang serba "lembut" ni. Alasan nak mandi air terjun. Mase tu hujung musim peperiksaan, mase pelajar tahun 2 elektrik dah abis exam. Hari Khamis. Tahun depan mungkin tak jumpa lagi. Saya satu-satunya pelajar paling muda kat situ. Ada je event, saya ditarik dalam geng diorang..

Saya rindu kat semua..

(Baca lagi..)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...