18 April 2010

Isu buang anak hangat diperkatakan sehingga kini. Dan secara puratanya, setiap 3 hari ada saja kisah bayi malang tersiar di media. Mereka terbuang kerana "ibu bapa" mereka mahu menutup malu kerana BERZINA. Adakah mereka belum cukup matang? Nak kata belum matang, mereka layak menjadi ibu bapa, dan mampu melahirkan anak tersebut (kemudian membuangnya).

Saya pernah terdengar di IKIM.FM yang membincangkan isu ini. Dan antara penyelesaiannya - KAHWIN MUDA.

Berkahwin semasa belajar bukanlah perkara baru, tetapi jarang-jarang masyarakat kita amalkan. Ada yang berpendapat belum habis belajar, belum ada kereta, rumah, etc. Dan ada juga yang mendapat tentangan keluarga, seperti adik-beradik yang lebih tua belum berkahwin, "dah pandai menggatal", dan sebagainya.

Antara pendapat yang diutarakan dalam perbincangan tersebut:

- Ibu bapa perlu memberi pendapat yang bernas sekiranya anak bercadang mahu bernikah, dan bukan menolak bulat-bulat. Kerana nikah menghalalkan hubungan mereka berdua. Ini dapat menjamin mereka daripada terjerumus ke dalam kancah zina. Dan anak yang dilahirkan lebih terjamin keselamatannya.
- Budaya COUPLE juga boleh dibendung walaupun tidak sepenuhnya
- Institut pengajian tinggi harus mewujudkan jawatankuasa untuk menguruskan hal-hal tentang perkahwinan mahasiswa/i
- Lebih baik menyerahkan wanita tersebut kepada seseorang yang halal, daripada membiarkannya disentuh yang bukan mahramnya

Semua orang mempunyai pandangan sendiri. Fikir-fikirkan.. ^^

(Baca lagi..)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...