1.59 pm, 19 Disember 2012

Heaven!

End of 7th semester lectures.
And the study week will start next week.
Cuma hantar beberapa bijik report, present PSM and we're done.
Lepas tu final exam. :)

 Kepala dah tak peninglagi la macam awal semi ni.
Sakit kot kena tekan macam2 benda.
Tau-tau dah minggu akhir kuliah.

Dan tinggal satu semester lagi.

Tak nak tulis panjang-panjang buat masa ni.
Tujuan nak isi blog hari ni pun sekadar nak konsisten dalam bidang penulisan.

Cakap pasal konsisten, saya teringat satu istilah Arab tentang 'berterusasn'.
Nama lainnya, ISTIQAMAH.
Ada yang anggap istiqamah ni berterusan.
Istilah ni kurang tepat sepenarnya.
Klau lukis graf Output versus time, graf nya mendatar je, kalau ikut definisi awal istiqamah. (Y=k)
Ustaz Pahrol Juoi cakap, Istiqamah tu bukan je berterusan, tetapi meningkat.
Grafnya jadi directly proportional. (Y = mX +C)
Kenapa?

Kata beliau lagi,
kalau kita ada di jalan yang betul pun tetapi tak bergerak, kita akan digilis.

Dan cakap pasal nak berubah nak jadi baik ni, Imam Ghazali pernah pesan:
Banyak makan menjadikan badan kita lemah.
Aik? Habis takyah makan?
Boleh makan, tapi kurangkan.
Macam mana?
Kata Imam Ghazali lagi,
Kalau semalam makan 100 kali kunyah, hari ni kunyah 99 kali je.
BUKAN terus 50 kali kunyah.
Lepas satu tempoh yang panjang, baru turunkan jadi 98 kali kunyah.
And the list goes on..

Maknanya, nak berubah jadi baik, buat perlahan-lahan.
Jangan terus berubah 180 darjah.
Takut badan tak boleh tahan pressure.
Mungkin hari ni solat fardhu lima waktu + baca ma'thurat pagi petang + baca al-Quran 20 muka sehari + bangun malam dan solat tahajud, witir, solat taubat, solat hajat + solat dhuha.
Esok lusa benda ni akan berkurang dengan sendirinya.
Tak percaya? Try la buat malam ni sampai minggu depan.
Mesti ada benda yang kita miss.

Dan sebab tu la kita kena istiqamah. Buat perlahan-lahan.
Start dengan yang wajib dulu. Tambahkan yang sunat tu satu demi satu.
One step at a time.

Dan kalau nak lagi efisien, buat list ibadat2 ni.
Nama lainnya mutaba'ah amal.
InsyaAllah boleh tolong kita guide dalam ibadat.

Natural Cure
2.22 pm, 19 Disember 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...