29 Disember 2012, 12.14 am

Antara zaman paling best kat UTM ni,
zaman tahun satu dolu-dolu.
Kenapa?
Sebab waktu tu la kita paling kecik kat UTM ni.
Muka pun innocent habis. Fesyen baju pun skema.
Tiap-tiap Isnin pakai kemeja lengan panjang dengan tali leher.

Dah tahun 4 ni main tibai je pergi kuliah dengan t-shir ttakde kolar dengan sandal..
Siapa kisah pun, kan?
Ada undang-undang, poster "Patuhi Etika Pemakaian" pun bukannya ada perlaksanaan.

Anyway, balik cerita tahun satu dolu-dolu..
Disebabkan saya paling kecik, saya jugaklah yang paling manja. Hoho.
Zaman tu ramai sangat senior.
Senior lelaki yang rapat time tu pun ramai jugak.

Tapi antara yang saya ingatlah, antara peristiwa yang saya buat saya rapat dengan diorang,
masa awal semester 3, atau tahun 2 sem 1.
Arwah ayah saya pergi meninggalkan kami lima beranak.
Dan saya anak yang paling jauh dari panguan keluarga.
Dalam keadaan saya yang agak kesunyian, saya mula mencari teman seberang jalan.
Sebab waktu tu saya kat S10, KTC dan diorang semuanya duduk S05.
Kat situ la tempat saya habiskan masa sepanjang Tahun 2.
Kongsi cerita dengan naqib saya, dinner ramai2 dengan diorang, buat pesta durian, etc.

Senior yang tak berapa kenal saya pun mula ajak saya bersembang.
Macam Abang Firdaus Abdul Rahman, dia cerita pasal nasibnya yang agak serupa dengan saya.
Sama-sama takde ayah.

Dan Abang Azim Fahada, yang kongsi cerita pasal pemergian adiknya.
Ada masa tu, saya temankan dia siapkan hardware PSM sambil tolong bancuh Vico.
Saya tukang basuh cawan la.

Zaman tu jugak baik sangat degan mentor saya, Abang Taufik.
Sebab beliau la saya jadi photographer.
Masa Tahun Satu takde la rapat sangat dengan beliau.
Kadang-kadang berselisih masa pergi surau. Dia tumpangkan dengan RXZ dia.

Dan bila teringat diorang, saya pun bukak balik folder-folder lama yang tersimpan dalam external hard disk.
Gambar saya memang kurang. Sebab saya yang tangkap gambar.

Ok. Tinggal satu sem je. Lepas ni join geng alumni.
No more student chapter. Sekarang pun dah terasa tua bila duduk sebelah budak Tahun 1.
Pemikiran saya dan mereka dah jauh berbeza. dah ada jurang.
No more kebudak-budakan.

Saya tak rasa malu untuk katakan saya dah dewasa.

Natural Cure
12.37 am, 29 Disember 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...