22 Disember 2012, 10.51 pm

Hari ni nak cerita pasal alam maya..
Alam blogging.

Nama samaran bloggers bukan main pelik-pelik.
Yang hakikatnya tak pernah berjumpa kat alam realiti.
Followers sampai beribu-ribu pun bukan kenal muka diorang, kan?
Dan kehidupan kat realiti tu takkan sama dengan alam maya ni.
Kat sini la buat ramai kawan, tapi kat luar sana kita cari sahabat.
Kat blog bukan main pandai menconteng dan pandai kondem, rupanya kat luar social recluse.

But we can't blame people. Jangan hukum diorang.
Sebab kita tak berdiri kat tempat mereka.
Kita manusia biasa yang masa silamnya tersangatlah serabut.

Dan ada juga blogger yang dah lama menghilang.
Yes, I miss some of them.
Bila baca kat reading list kat Blogger, dah tak timbul lagi nama-nama blog yang selalu singgah.
Bila check balik, rupanya blog tu dah dipadamkan.
Atau masih ada blognya, tapi kali terakhir diupdate ialah 8 bulan lepas.
Punyalah bersawang dan beranai-anai. Mesej terakhir yang dihantar pun masih tak berbalas.

Masa awal penubuhan blog, seminggu sekali mesti update.
Tapi sekarang...

Timbul pulak seribu satu tanda tanya.
Mana diorang menghilang?

Teori:
- Writer's block. Otak dah tepu dengan jem strawberi.
- Study.. Study.. Assignment.. Assignment.. Report.. Report lagi.. Zzzz
- Dah graduate. No more 'kekuatan' dan komitmen.
- Dah kerja. Nak citer pasal apa? pasal kerja?
- LAZY
- Takde wifi
 - Laptop hilang, laptop kena format
- Seronok main game
- Dunia kat luara sana lagi best
- Exam
- Fail exam.
- PSM
- sakit. Either blogger tu atau sedara mara.
- Dah kahwin. (?) Segan kot nak citer pasal alam perkahwinan. Heh.

Dan banyak lagi.

Dan fikir lagi sekali, blogger pun insan biasa kan.
Dan agak sukar untuk bagi komitmen sepanjang masa kat alam maya ni.

Mungkin, satu masa nanti, saya akamn masuk dalam senarai The Missing People ni.


Kepada awak yang menjadi mentor dan bagi inspirasi untuk jadi penulis,
saya masih singgah blog awak tiap-tiap hari,
tunggu awak reply mesej saya,
dan sangat-sangat menanti entri terbaru awak.
dan tinggalkan komen yang panjang berjela.
and I miss those time,
when we're still younger and kebudak-budakan,
penuh kesalahan tatabahasa dan grammatical error,
walaupun dah bertahun masuk usia mengundi,
dan ada antara kita
yang bakal menjengah alam dewasa.

Natural Cure, 11.27 pm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...