March 29 2013, 9.37 pm

There's time when I need to run extremely fast during my working hours.
And there's also time when I need to climb and skip 3-4 staircase and jump to the 4th floor in less than 8 second.
I also need to crawl and swing in certain places to save energy and time.

Dan biasanya jugaklah bila turun dari mesin, dari atas ke bawah penuh dengan peluh. Kalau tak duduk dalam bilik yang ada aircond, alamat sampai ke petang la baju tu basah.

Tapi enjoy tau sebenarnya kerja lari-lari tak cukup tanah ni. Cuma stamina kena tinggi la. Memang tak sesuai untuk yang lemah semangat. Perwatakan saya yang dulunya lembut dan sopan pun mula berubah jadi kasar dan tegas sejak jadi jurutera ni.

Sebabnya, saya terkesasn dengan orang sekeliling saya.
Supervisor yang sanggup kerja masuk syif pagi dan balik lewat bila ada problem kat mesin dan kualiti.
Juga executive yang selalu je tanggal baju dan pusing-pusing dalam line sebab baju tu tak pernah kering dengan peluh.
Dan manager yang ke hulu ke hilir bawak spanar hidup yang besar saiz berapa entah dengan bajunya yang ada melekat dengan warna-warna bahan kimia.

Saya?

Ada argument dari puhak atasan, yang meminta saya dan engineer lain untuk pindah department.
Dan diorang larang saya buat kerja-kerja production.
"Cuci filter ni sepatutnya kerja technician atau operator, bukan engineer!" kata orang atas.
"You should take a look at quality of the PRODUCT because you're PRODUCTION engineer." kata sorang lagi.

Ada kisah yang agak panjang la kat sini. Tapi saya berkeras untuk tak nak tukar department.

Sebab hati saya tersentuh dengan jiwa orang kat Prduction Department.
Dan itulah jiwa yang sepatutnya saya ada, bukannya datang kerja dengan baju smart dan bersih tanpa secali tminyak atau bahan-bahan kimia lain.
Dan sejak tu, saya pun nekad untuk berubah.
Style berpakaian saya pun dah agak gangster la jugak. Bawak spanar, test pen dan allen key keliling mesin.
Telinga saya pun dah makin tajam. Dengar bunyi pelik sikit je, saya dah terus berlari ke tempat tu.
Panjat tiang dan lompat-lompat dari satu platform ke platform lain dah jadi lumrah.
Jari saya pun selalu luka-luka sebab bergeser dengan logam.
Senang cerita, kerja kat Production ni memang kena kasar dan kuat la.
Orang atas pun respect dan tercengang sebab saya dah boleh buat macam-macam.
Diorang pun tak sangka yang perwatakan saya dah berubah.
Takde rupa budak keluar universiti pun.

Sebab, dalam production, takde istilah operator, supervisor, executive, engineer dan manager.
Semua orang kena buat kerja serupa.

Lepas apa yang berlaku dalam hidup saya, baru saya faham kenapa ada masanya saya lalui detik-detik yang agak mencemaskan dan sangat sukar.
Sebab Allah nak siapkan saya dengan kerja-kerja macam ni la.

Kerja kilang is not really that bad. There're tonnes of new things we can learn everyday.
Jangan rasa hina dan tolong jangan perkecilkan orang kerja kilang ni.
Jangan kata orang kerja kilang ni miskin.
Maybe basic diorang rendah, tapi tengok overtime diorang.
Gaji engineer pun kalah dengan gaji supervisor tau.
Cuba tengok macam mana diorang kerja, dan korang akan kagum kat diorang ni.

Betul la kata orang.
Ada diploma ke, ada degree ke, ada master ke, PhD ke,
semua benda tu dah tak pakai lagi lepas kerja.
Semua orang pun sama je.
Pengalaman yang membezakan kita semua.

~Natural Cure~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...