March 29 2015, 7.28 am

Satu hukum atau 'law' yang kita belajar time sekolah rendah dulu ialah objek akan mengembang bila dipanaskan dan mengecut apabila disejukkan.
Tapi, kalau kita ulang-ulang proses ni, dan perubahan suhu berlaku dalam masa yang singkat, objek tersebut akan retak.
Fenomena ni dipanggil 'thermal shock crack'.
Masalah utama fenomena ni ialah sebenarnya agak susah nak tengok kat mana area yang retak tu sebab dia terlampu halus.

Soalan kepada engineer bijaksana yang tengah baca entri ni:
Kalau ada seribu objek/produk korang yang melalui proses perubahan suhu dalam masa singkat ni, macam mana korang nak check mana produk yang retak dan mana yang okay?

Jawapan:
Korang boleh pusing-pusing, belek-belek produk korang dan tengok kesan retak satu demi satu. Cara ni sangat-sangat perlahan dan agak tak praktikal. Korang ni engineer, dan memang tak cukup masa nak belek semua produk korang.

Satu lagi cara (dan sangat praktikal) ialah dengan tidak 'melihat' produk korang. Aik, macam pelik je bunyinya?

Sebaliknya, korang kena 'mendengar' produk korang.

Ambik duit syiling (saya prefer duit 50 sen lama sebab duit tu besar) dan ketuk produk korang. Mesti akan terjumpa satu bunyi yang agak pelik. Kalau dah dengar bunyi tu, try belek-belek untuk cari crack tu. Biasanya memang boleh jumpa. Kalau tak retak kat luar, mungkin dia retak kat dalam.

Bunyi pelik tu berlaku disebabkan retak kat permukaan produk tu. Dia dah tak uniform lagi macam produk asal. Dan hasil gema dia memang berbeza.

Selamat mencuba.

~Natural Cure~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...