22 Jun 2011
Rabu
Malam

Saya melayari laman web UTM.
Dan klik bahagian FAKULTI.
Ada semua senarai kursus Ijazah Sarjana Muda atau "Bachelor" yang ditawarkan di UTM.

Saya baca bahagian Alumni,, daripada fakulti lain.
"Saya sudah bekerja selama 8 tahun. Saya ditawarkan jawatan di syarikat saya bekerja 8 bulan sebelum saya graduate. Dan saya sudah bekerja di pelbagai negara."
Saya terkejut.
Pastinya beliau bukan calang-calang orang.
Pointer? Pastinya sangat bagus.

Saya termenung.
Dan pergi ke laman web Aimsweb.
Tengok keputusan peperiksaan lama.

"Hum..."

Rasa rendah diri.
Sedih.
Semester 1, lebih sikit dari 3.00.
Semester 2,3, (dan mungkin 4), bawah 3.00.

Dan saya "check" senarai subjek untuk semester-semester hadapan.
Ada banyak "baki" jam kredit.

"Rasa rugi pulak kalau tak isi dengan subjek lain.."
Takkanlah kena goyang kaki kat bilik kan?

Mungkin ada kata,
"Eloklah banyak masa lapang. Boleh study."

Ye ke?
Mengikut pengalaman saya yang tinggal kat blok siswa (sebab saya memang siswa):

~ kebanyakannya memang kaki LAPTOP
Study depan laptop (kononnya)
Tangan pegang pensel. Kepala menghadap buku atas meja.
Mata jeling-jeling "notification" facebook.
Satu jam belajar jadi 15 minit.
(pengalaman sendiri. tak perlu tuding jari kepada orang lain.)
Laptop untuk main game, tengok video, surf internet, dan sebagainya.

~ kaki TIDUR
memang rajin membuta.

~ kaki BERJALAN
Yang ada kereta dengan motorsikal bukan main ligat berjalan.
Banyak masa "terbuang"
Tapi kalau pandai urus masa tu takpelah.

~ dan macam-macam alasan lagi.

Kan bagus kalau masa yang ada itu diisi dengan perkara berfaedah.
Setiap perbuatan kerana Allah ialah ibadah.
Seeloknya masa lapang itu diisi dengan perkara berfaedah.

“Air yang bertakung tidak mengalir akan dirosakkan oleh statiknya itu, pemuda yang banyak masa lapang (tidak dinamik) akan dibunuh oleh masa lapangnya itu” – Pepatah Arab


Saya terfikir untuk REPEAT atau ulang subjek2 lemah.



Eh, REPEAT?

Elok ke kalau REPEAT ni?
Saya teringin nak tanya pendapat orang, tapi tak tahu nak tanya siapa.

Saya cuba susun (tarik subjek-subjek akan datang) untuk setiap semester.
KALAU saya REPEAT...
Saya dapat 17, 18, 5, 18 dan 18 jam kredit.
5 jam kredit tu Latihan Industri a.k.a. praktikal.

Ertinya, jadual makin padat.

Sekali lagi, termenung.

Saya pun update status di facebook.

"17, 18, 5, 18, dan 18 jam kredit untuk sem2 akan datang."


Saya terbayang.
"Kalaulah aku REPEAT, ertinya..."

Orang akan mencemuh dan mengata.
"Nampak sangat dia tu tak pandai.."
"Apalah, dah masuk U pun kena mengulang. Time SPM bukan main cemerlang. Sampai U dah kecundang?"

Tertekan. Sangat tertekan.
Terbayang "apa orang kata"




23 Jun 2011, Khamis
Sekitar 12 pagi

Dan kakak Umi Kalsom Yusof tinggalkan komen.

tunggu result..menghitung hari....

"Ah! Waktu yang bagus!"

Saya pun terus tanya.

kakak, kakak penah repeat tak?

 ade..subjek techno..

secara peribadi, kakak rasa elok ke repeat ni?

ok je..cuma segan sket la..sebab join ngan junior..elok la repeat, ble naikkan pointer..kalau cover betul2 la..

tu la. SEGAN. kita selalu fikir "apa orang kata". walaupun saya bagi nasihat kat orang, saya jugak termakan dengan nasihat tu.
saya pun rasa segan. ada beberapa subjek teringin nak repeat. macam kakak cakap, boleh naikkan pointer. cumanya, saya terfikir, kalaulah ada subjek lain saya kena repeat, dan lebih 18 jam per sem, boleh ke? dekan biasanya lepaskan x?

kena tengok pointer sem sebelumnya..kalau bawah 3, bukan takat dekan, dengan PA pun berat sket nak lepas..tapi ble ayat2..kalau diri sendiri rasa mampu, go on..yg sebenar nak dgn tak je..^_^

so, kalau yang nak repeat tapi bawah 18 jam kredit ni, xyah jumpa dekan kan?

tak pun..=)

saya terfikir, kalau pointer asyik rendah je, rasa memalukan diri je. kaum lain berlumba2 kejar first class. kita, selalu solat, baca quran, cari ilmu2 keagamaan, tapi pointer x sampai 3. rasanya jadi fitnah untuk Islam tu sendiri. agama jadi alasan atas kegagalan sendiri. sebab tu saya nak repeat.

Allah nak uji kita..berada pada jalanNya tak dijanjikan kemudahan.. mohon pada Dia selalu agar diberikan kekuatan..never say never~

terima kasih ye kakak Umi Kalsom Yusof. ada rezeki saya belanja kakak.

ops, wah..nak belanja ye..rezeki2..alhamdulillah...=D

hihihi. tak salah kan rasa terhutang budi kat senior, kan? pastikan kakak tuntut ye.

 haha..kalau teringat..


Tak lama kemudian, sahabat lain pun komen.

repeat xde la memalukn sgt sbb ramai je yg repeat dpt gred yg lebey baik cam sblm ni kwn i repeat 2 kali at last dpt A- utk basic electrical engineering... x sll hidup ni ade peluang ke-2 n ke-3 n seterusnye, di mane ade kemahuan di ctu ade jln... =)


Baru saya sedar.
Musuh yang sebenar ialah diri sendiri.
InsyaAllah, kalau mengulang itu yang lebih baik, apa salahnya kita teruskan.
Nak dengan tak nak je.

Hari ni, saya terasa lebih "hidup".
Pastinya mama dan arwah abah meletakkan harapan tertinggi terhadap saya.
InsyaAllah, harapan ini akan ditunaikan..

Terima kasih kakak Umi Kalsom Yusof .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...