Saya lahir dan membesar di Klang selama 17 tahun, sebelum "berhijrah" ke utara dan selatan Malaysia. Dalam tempoh tersebut, saya pernah berpindah ke beberapa buah rumah - tapi masih tak keluar dari bandar ini (terlebih sayang Klang agaknya...)

Tapi saya sendiri pun tak dapat ingat tentang rupa rumah-rumah lama yang pernah saya duduki, sebab saya berumur bawah 5 tahun pada waktu tersebut.

Selepas puas merantau, (belum puas sebenarnya), saya pun kembali ke Bandar DiRaja ini.
Bandar ini terletak 32 km di barat Kuala Lumpur. Bersempadan dengan Shah Alam, ibu negeri bag negeri Selangor Darul Ehsan.
Kalau nak ke utara atau selatan tanah air, biasanya kami akan masuk lebuh raya di Shah Alam dulu. Kalau naik bas dari Klang Sentral, kami akan lalu sebelah i-City. Malam-malam nampaklah pokok warna-warni (lampu je sebenarnya). Kawasan ni baru je naik. Program-program televisyen pun banyak buat "live" kat sini.

Nama "Klang" tu sendiri pun dataang dari pelbagai sumber.
~ Ada yang mengatakan nama itu disebut dalam Hikayat Merong Mahawangsa.

~ Ada juga yang mendakwa ia berasal dari perkataan "kilang". Klang terkenal dengan timah - maka banyaklah kilang di sekitar kawasan ini.
~ mungkin berasal daripada nama Sungai Klang. Sungai Klang + Sungai Gombak = Kuala Lumpur. Juga dikenali sebagai Sungai Seleh.


Tak kisahlah mana satu pun asalnya, namanya tetap Klang.

Kata orang, makanan yang best ialah:
Rojak Klang
Cendol Klang
Lontong Klang
Mi Bandung Muar atau Mi Jawa

Dan lokasi rumah saya tak jauh dari stesen komuter Teluk Gadong.
Saya pun selalunya pergi KL naik komuter je.

Sebenarnya nak tunjuk gambar saya berjalan kat Klang je.
Tetibe rajin cari tentang sejarah Klang dan maklumat2 lain.
Takpe2. Boleh tambah ilmu.

Ini gambar waktu saya berjalan Sabtu lepas, 4 Jun 2011.
Sikit je la, bukannya saya pusing seluruh bandar.







Kat sini ada Pusat Bowling.














Shaw Centrepoint.
Atau kami panggil CP ~ Centrepoint.
Ada pasar raya The Store.

Zaman sekolah, saya selalu datang sini.
Pergi surau untuk solat, then ke kelas tuisyen.
Kat sini ada pawagam.
Kadang2, kalau nak cari game baru, saya beli kat sinilah.
Dan selalunya shopping untuk raya kat sini je.




Ok, tu je untuk kali ni.
Sekian....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...