11 Jun 2011

Hari ni 'shopping' di Jusco Bukit Tinggi.
Cari seluar untuk raya.

Macam biasalah, seperti tahun-tahun sebelumnya (kecuali tahun lepas), saya 'buat perangai'.

"Ala.. Semua saiz besar je.."
Setiap kali masuk 'fitting room', mesti seluar tu longgar.
Itupun saiz 28.
Ya, 28.
Dan saya kata seluar tu longgar.

Berapa saiz seluar yang 'ngam' dengan saya?
27.

Whoa! Keciknya pinggang!
Mengalahkan orang perempuan.

Sob2.. sedey taw..
Sebab SUSAH SANGAT nak carik saiz.
Punggah sana, punggah sini, tetap tak dapat saiz.

Saiz biasa bagi seluar lelaki dewasa ialah 28 - 33 (lebih kuranglah)
Dan saya tak tergolong dalam golongan ini.

Saya geram.
Dan hentikan operasi mencari seluar.
Muka masam mencuka.
Inilah 'keburukan' lelaki berpinggang kecik.

Tapi mama sunguh2 cari.
Dan akhirnya jumpa.
Rasa malu sangat kat mama.

Alhamdulillah, settle satu masalah.

Dan mama pun suruh saya cari sepasang baju.

Pusing2. Dan satu pun tak berkenan.
Mama bagi cadangan,.
Sepasanga baju hitam dengan jalur oren.

"Tak nak," kata saya.

Saya pusing jauh sikit, dan ternampak sepasang baju, yang secara kebetulannya memenuhi kriteria yang saya mahu.

"Eh, ni t-shirt ke sweater ni??" kata saya.
Design baju tu agak unik.
Tak pernah nampak.
Baju putih lengan pendek tu ada kolar, dan HOODIE!

HOODIE? Apa itu HOODIE?
Sila Google sendiri, dan bagitau saya apa itu HOODIE.

Saya sangat berkenan dengan baju tu..


Style 'Hoodie'


Sekitar tahun 2006-2007, saya mengikuti perkembangan sebuah 'videogame' bertajuk 'Kingdom Hearts 2'.
Ada sebuah watak mencuri perhatian saya dalam game tersebut.

Mickey Mouse (also known as "The King")

Apa yang lain tentang gambar ni dengan Mickey Mouse yang lain ialah BAJUnya.
Cuba tengok bahagian kolar.
Itulah Hoodie.
Kalau hujan, boleh tarik benda tu, bagi tutup kat kepala.
Kalau tak hujan pun takpe. Boleh tarik ke kepala bila2 kita nak.

Satu lagi watak yang saya suka ialah watak ini.
Roxas


Dari sinilah saya mula berminat dengan fesyen Hoodie ni.

Yang Pertama


Saya ada sweater warna kelabu, yang ada hoodie.
Itulah baju Hoodie pertama yang saya ada.
Pemberian Pak Teh dan Mak Teh, sebelum saya ambil SPM.
Kalau tak salah, Ogos 2007.
Katanya, jadi pendorong semangat untuk terus belajar (waktu tu dekat2 SPM).
Kami shopping di Klang Parade, dan saya dibelikan baju tersebut.
Sampai hari ni saya masih pakai sweater tu.

Sweater yang penuh dengan memori zaman sekolah, matrikulasi dan universiti.



Sampai ke hari nilah saya suka style Hoodie ni.
Well, masa muda kat universiti pun dah nak habis.
So, kena merasa banyak bendalah sebelum 'membesar' dan 'matang'.

"In youth we learn. In age we understand"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...