Sedih? Agaklah.
Murung. Dua hari dua malam takde mood.

Kenapa?

Saya mula teringan main semula 'game' Final Fantasy IX.
Main kat laptop la, bukan PlayStation.
(Saya takde PlayStation)
Saya tak pernah main game ni sampai habis.

Dan kebiasaannya saya juga akan download 'official guide'.
Apa itu 'official guide?'
Official guide ialah buku panduan rassmi untuk main game tersebut.
Dalam buku tu diselitkan 'hint' untuk bermain, 'secret character', 'hidden items', etc.
Pendek kata, SANGAT LENGKAP, seperti Yellow Pages untuk game ni lah.

Saya suka buku macam ni.
Memudahkan pembaca memandangkan gambar warna-warni disediakan.

Dan saya pun download dari website yang biasanya saya pergi.
Dan tertera link MEGAUPLOAD.
Saya tekan.

Eh, tak keluar pape pun?
Maintenance kot...

Pagi tu saya buka lagi.
Eh, MEGAUPLOAD maintenance lagi ke?
Lama betul..

Dan kejadian website kerajaan digodam, saya baru taw yang website untuk 'file sharing' dah di"block" oleh kerajaan Malaysia.
Contoh 'file sharing' ~ MEGAUPLOAD.


"AAHHH!!!!"
Saya naik gila sepanjang hari.
MEGAUPLOAD dah tak jalan lagi. Sob2x.

Sebenarnya ada buruk dan baiknya.
Kerajaan nak lindungi hak cipta orang lain.
Pada masa yang sama, 'menyekat kebebasan' orang lain.
Saya setuju dan tidak setuju pada masa yang sama.

Ok, bukan nak citer pasal isu godam, tapi nak citer benda lain.

Selepas dua hari 'kemurungan', saya teringin nak pergi website tu lagi.
Dan saya pandang link MEGAUPLOAD.
Entah bila boleh download ni..

Dan saya scroll ke bawah.



Ada link yang disediakan oleh website tersebut.
Boleh download 'official guide' terus daripada website tersebut, tanpa perlu ke 'file sharing' website.



Kadang-kadang, benda depan matalah yang selalu kita terlepas pandang.
Kecil sangat sampai tak nampak.
Atau besar sangat, sampai tak perasan.

Teringat pesanan guru Matematik Tambahan saya, Mrs Tan,
"Class... Open your eyes BIG BIG!!!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...