Tingkatan 1, 2003


"TENGOK NI!"
"ADA KE DAUN POKOK TOMPOK-TOMPOK WARNA MERAH!!!"

Satu kelas ketawa.
Saya tunduk ke meja. Tak sanggup dengar leterannya.

Cikgu pendidikan seni beri komen terhadap semua lukisan.
Lukisan-lukisan ini hasil pelajar kelas ini.
Kami melukis dan warna pada peperiksaan yang lepas.

Saya pilih tajuk poster "Kenali Malaysia".
Saya ingat tajuk ni senang. Hasilnya..

Saya pun menangis. Kawan-kawan saya pujuk saya.
Saya baru beralih dari alam kanak-kanak ke alam remaja.
Hakikatnya mentaliti saya tahap kanak-kanak.
Selalu merajuk. Kuat menangis. Walaupun dah masuk sekolah menengah.

Markah: 38%
Kali pertama gagal dalam peperiksaan.
Tapi, pendidikan seni tak dikira gagallah kalau gagal. Sekadar ambil markah je.
Saya memang takde bakat seni.

Bukan daun tu warna merah, tapi itu buah pokok tu. Mestilah merah.
Lain orang, lain mata.
Lepas tu main komen je.
Geram.


Tingkatan 3, 2005
"Semua pelajar WAJIB buat kad sempena hari guru." kata Puan Rahimah Chua.

Aku mengeluh.
Entah apa-apa sekolah ni.. Saje susahkan pelajar..
Masa tu dalam sebulan sebelum sambutan hari guru.
Kami wajib buat kad tu, mungkin sebab nak dapatkan banyak penyertaan.
Semua pelajar pun wajiblah hantar.

Saya terdiam. Nak buat apa lagi?
Minggu lepas, kami diajar teknik kolaj.
Gunting kertas warna, dan tampal di atas kertas.
Saya pun guna cara tu. Nak buat kelainan. Orang lain pakai warna air je.

Balik tu, saya pun beli 3 helai kertas warna - merah, kuning, biru.
Tiga warna primer. Warna-warna yang tak boleh dihasilkan oleh campuran warna lain.
Inilah prinsip asas dakwat printer - magenta, cyan, yello dan black.

Saya design kad ni betul-betul.
Kemudian, gunting dan tampal.
3 malam nak siapkan sekeping kad.
Kadang-kadang terlena, kemudian terkejut jam 3 pagi.
Lampu bilik masih terang.
Kemudian sambung lagi.

*****

"Cikgu!"
Cikgu pun menoleh. Saya serahkan kad saya.
"Wah.. Cantik!"
Saya tersengih. Saya memang puas hati dengan hasilnyua.
Kemudian saya beredar meninggalkan tangga itu.

*****

"Ashraf Bin Nazlan, daripada 3 Setia!"
Terbeliak. Tidak percaya.
Saya berdiri. Danberjalan segera ke pentas.
Saya dapat piala.

Piala ni diberikan kepada 5 pelajar, daripada 2000 orang pelajar.
Bangga tak terkata.

Memang tak dijangkakan.
Saya pernah gagal dalam pendidikan seni.

Sejak tu, saya mula minat kepada seni.
Design macam-macam, kemudian warnakan.
Baru saya tahu, saya ada bakat.
Saya nak asah sehingga tajam.

Semoga kebolehan ini dimanfaatkan untuk banyak perkara.

(Saya sedang menguruskan unit Publisiti dan Multimedia, bawah Ihya' Ramadan 2010, JKMKTC. Disebabkan kekontangan idea dan tak cukup AJK, saya pun curi-curi rehat dengan menulis blog ini. Maaf ya kepada semua kalau terlambat siapkan kerja.. Hehe..)

Ashraf Bin Nazlan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...