2 Oktober 2013, 5.34 pm



Antara kelas/kuliah pagi dengan petang (subjek yang sama), nak pilih waktu mana?
Saya? Konfemlah waktu pagi.

Dan selalunya, kelas pagi tu banyak tempat duduk kosong.
Sorang demi sorang masuk. Jam dah masuk 8.20 pagi.
Masalahnya yang datang lambat ni berkereta dan motor.
So, apesal lambat jugak?

Ni la perangai buruk student kita.
Burn subuh semedang. Subuh dinosaur.
Kalau TER takpela jugak
Tapi TER tu dibawak-bawak dari sekolah menengah sampai naik tahun 4 kat universiti.

Setiap hari saya berjalan kaki ke kelas.
Maksud lainnya, kena keluar bilik 10 minit sebelum kelas mula.
Sebelum tu pulak kena mandi-mandi dulu, sarapan, dan macam-macam lagi.
Tu pun sebab kolej dekat je dengan fakulti
Sempat pun beli dan baca khabar hari-hari.
Kalau lagi awal, sempat je solat dhuha.

Pagi tu, penuh dengan macam-macam aktiviti, kalau pandai manage masa.
'KALAU'.

Time nak keluar bilik, lalu kawasan bilik air. Nampak coursemate bertepek krim pencuci muka dengan berkemban guna tuala.
Lelaki dengan perempuan pun satu spesies je.

Kadang-kadang terserempak dengan coursemate yang jenis awal kat tepi jalan.
Pastu pergi kelas sama-sama.
Boleh bilang dengan jari la orang yang jenis datang awal ni.

Saya bukan budak pandai. Saya budak pakai PTPTN je.
Yang memang konfem kena bayar termasuk interestnya.
Pernah mohon JPA tapi tak dapat pergi interview pun sebab minimum requirement for matriculation result kurang 0.01. Buat rayuan pun tak lepas.
Grad dari universiti pun CGPA tak cecah 2.80 pun.

Ya, saya bukan budak genius 4.00 flat semedang.
Tapi saya boleh hidup dengan berpegang pada prinsip.


*****

Saya pernah terfikir jugak.
Kalau sekarang tak jaga disiplin, tidur lewat, bangun lambat,
camne time kerja nanti?
Tak ke naya namaya kalau dibawak sampai ke tua?
Mungkin gaji beriban-riban,
poket penuh sampai nak berlubang,
tapi mana 'nilai sebenar' diorang?

*****

Kita lebih senang nak ingat Tuhan time susah.
Tapi lagi sadis la kalau time senang dengan susah tak ingat Tuhan.

Ingat kat Allah ni bukan la bererti sembahyang non-stop tak tinggal sejadah siang malam.
Apa-apa jenis kerja pun boleh jadi ibadah kalau diniatkan untuk Allah.
Yang penting, disiplin.
Kalau rasa tiap-tiap malam main game, marathon citer Korea, berjiimba-jimbi dan study last minute (time esoknya ada exam), cuba fikir balik kenapa parents kita travel jauh-jauh nak hantar kita kat IPT.
Dan ingat, bukan semua orang dapat masuk IPT.

Kita yang terbaik berbanding semuanya, dan kitalah umat yang terbaik berbanding sebelumnya.

Ignorance is a choice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...