6 October 20133, 1.31 am

Beberapa bulan lepas..
Zring.. Zring...
Tali gitar dipetik.
Zring.. Zring.. Zring..
Pandai jugak aku main gitar.
ZRING ZRING ZRING ZRING ZRING!

Lepas tu adjust tali bagi ketat.

SNAP!!!

Mama and adik gelak sakan.
Tali gitar putus.

Since then, I stopped playing guitar.

Bila jumpa sedara mara, my mama will bukak cerita,
"Yang tu terer sangat main gitar, sampai tali gitar putus."

Serius la. Main piano lagi senang la daripada gitar.
And I totally fail when playing that instrument.
Haila.

*****

Rasanya, macam raya Aidilfitri kedua tahun ni.
Kami satu keluarga berkumpul untuk buat kuih.
Bezanya, ini bukan kuih raya.

Tapi karipap.

Saya mencanai doh.
Adik lelaki buat doh bulat.
Adik perempuan buat yang pusing-pusing kat tepi karipap.
Mama goreng.

Sungguh, rasa macam raya.
Mugkin sebab kami jarang berkumpul, tambah pulak saya yang paling jarang balik rumah.
Adik-beradik lain belajar dekat-dekat je.

Sambil buat, mulut tak berhenti-henti bercerita Running Man.
Mengekek-ngeke bagi riuh satu rumah.

Saya pun dah lupa bila kitorang sama-sama macam ni.
Maybe sebab abah dah takde, family means something deeper for me.

Benda-benda biasa pun kadang-kadang boleh buat kita rasa luar biasa.

Pesanan khidmat masyarakat:
Hargailah orang tua kita selagi mereka masih mampu menyedut udara.
Dan kalau nak main gitar tu, takyah la adjust talinya ketat-ketat sangat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...