February 8 2015, 9.02 pm

Belum ada entri bulan Februari rupanya. Haha, Busy la katakan.

Actually, lots of thing happened since January 2015.

Tarikh 16 Januari 2015 membuka lembaran baru dalam hidup engineer muda sorang ni. Di mana saya dapat posting ke plant sebelah, yakni Plant B. Actually, kilang yang saya kerja ni ada dua plant - Plant A dan Plant B. Dalam satu plant ada 6 line, atau boleh juga disebut 6 mesin (machine). Istilah ni mungkin pelik la kalau orang yang takde pengalaman kerja kilang.

Selepas 6 mesin/line berjaya 'diaktifkan', tiba pula giliran Plant B untuk beroperasi. And so the new chapter begins. Segala pengalaman yang kami dapat dari Plant A, kami cuba baiki untuk plant B. So far, produk keluaran kami jauh lebih baik daripada Plant A. At least boleh cover stok-stok yang tak dapat keluar ke kontena sebelum ni. Dengan kata lain, we are the saviors.

Al-kisahnya, Senior Factory Manager/SFM kami membahagikan separuh daripada pekerja Plant A untuk transfer ke Plant B. TAPI, for production engineers yang ada 4 orang ni, saya sorang je yang masuk Plant B. WHATTT??? Rupa-rupanyanya 3 lagi engineer tu kena stay Plant A sebab diorang akan ada triple shift (8 am, 4pm, 12 am). Memang frust gila la waktu. Dalam banyak-banyak ni, apesal saya yang kena pergi pulak? But there's lots of things I learned from the new plant.I can focus on the machine itself rather than product. Because engineer should know about technical things. How things work. And all sorts of other questions.

***** 

*Sekadar pandangan peribadi saya selaku manusia yang memerhatikan manusia lain.*

Ada dua jenis engineer kat kilang - Production Engineer dan Process Engineer. Ada orang cakap sama je. Tapi saya cakap dua kerja ni sebenarnya berbeza. Production Engineer kerja bawah Production Department. Process Engineer kerja bawah R&D Department. Obviously 2 kerja ni berbeza. Nak memudahkan lagi cerita, saya bagi analogi la. R&D ni kerja dia tulis resepi. Production ni tukang masak. Bila tukang masak berpeluh-peluh masak kat dapur, makanan pun dihidangkan kepada pelanggan. Sedap atau tak, bergantung kepada customer. Kalau tak sedap, customer marah tukang masak. Kalau sedap, yang tulis resepi tu dapat nama. In the end, tukang masak hanyalah tukang masak.

Dan itu jugaklah realiti yang berlaku di kebanyakan tempat. R&D kerja dalam bilik air-cond. Sambil tunggu result, boleh main henpon jap. Diorang tak masuk sangat pun dalam mesin tu. Buat-buat busy je kerjanya. Production pulak panjat sana, panjat sini, masuk tangki, cuci tangki, adjust oven temperature, adjust water flow rate, adjust chemical dosing rate, machine speed, etc. Bila product bagus, R&D dapat nama. Bila dah lingkup sebab salah 'resepi', diorang jugak la yang melutut depan kitorang semua, mintak tolong kami.

Tapi kalau nak diikutkan, R&D ni hari-hari je kena hentam dengan big boss. Diorang ni takde la bagus mana pun. Berlagak je lebih. Adjust oven temperature pakai allen key pun belum tentu reti. So, pesanan saya, kepada semua engineer, tak kira la bidang apa pun, tolonglah belajar pegang spanar dengan screwdriver, atau korang akan terus jadi bahan jenaka orang sekeliling.

Saya belajar elektrik, tapi kerja banyak pakai mekanikal dengan chemical. Eh, tak rasa lari bidang ke? TIDAK. Apa yang korang belajar time degree, itu secara tidak langsung menjana kepala korang untuk berfikir. Yang mana penghujung kepada sebuah jalan tak semestinya sampai ke tempat yang dituju. Boleh jadi kita akan jumpa banyak cabang dalam hidup.Belajar degree ni memberi peluang untuk kita semua berfikir, bahawa kita sebenarnya mampu pergi ke banyak cabang kalau kita nak. Memang saya rasa dah lompat bidang pada mulanya, tapi apa yang saya dapat tangkap, semuanya akan balik semula ke zaman saya ambil SPM, di mana saya pernah kuasai Physics dan Chemistry. Dari benda-benda basic ni la saya mula meneroka ke sebuah bidang yang saya kira mencakupi banyak aspek dalam kehidupan. Kalau degree ajar kita satu bidang, pengalaman kerja akan ajar kita lebih banyak bidang. Dan bila korang dah master banyak bidang, korang akan rasa luasnya ilmu yang ada kat dunia ni, dan agak rugilah kalau korang sempitkan skop kerja korang untuk satu bidang je.

Satu lagi benda popular - master vs degree. Ada orang belajar sains untuk degree, dan sambung master dalam engineering. Atau degree dan master for engineering. Senang cakap diorang ni orang pandai la, sebab ada master. Pengalaman saya kerja dah banyak bukak mata saya, dan satu perkara yang saya yakin, budak master yang sambung belajar lepas degree dan tak pernah kerja sebenarnya tak la bijak mana pun. Sebab in the end, ilmu tu patutnya diaplikasikan ke tempat kerja, dan bukannya kat tesis. Kalau tak percaya cakap saya, tunggu budak-budak yang ambik master sekarang ni grad, dan tengok diorang buat kerja. Korang boleh tersengih tengok macam mana diorang ni bekerja nanti. So, degree tu degree dan master tu master. Semua tu sekadar sekeping kertas tebal. Saya pernah dengar orang cakap, "Sebaik-baik ijazah ialah ijazah jalanan". Saya tak membangkang siapa-siapa yang sambung master, cuma saya harap korang tahu apa korang nak buat selepas tu. Tak guna belajar tinggi-tinggi kalau korang pun blur tak tahu nak cari apa dalam hidup. Belajar la pegang spanar ye. This is life.

~Natural Cure~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...