February 22 2015,1.18pm

Ada satu hari tu, saya ternampak sorang kakak kat tempat kerja ni buat apa benda entah kat atas meja dia. Langsung tak toleh kiri kanan sebab khusyuk sangat buat kerja dia. Saya pun singgah meja beliau. Rupa-rupaya dia balut hadiah.

Saya tanya, hadiah tu untuk siapa.
"Suami akak. Hari ni birthday dia."

Hoho. Sweet gila kan. Saya takdela sibuk-sibuk tanya apa yang dia bagi tu.

Selang beberapa hari, saya 'hinggap' di meja beliau. Saje je nak ajak berborak.
Saya tanya beliau, macam mana boleh jumpa suami tu.
Jawab beliau,
"Entahlah. Semuanya 'terjadi' macam tu je."

Menurut beliau, diorang dulu berperang je kat tempat kerja lama.
Yang paling kuat melawan, obviously kakak ni la. (Hahaha)
Semua orang tahu yang diorang ni kalau jumpa je mesti bertekak.
Tapi tak kurang jugak yang bergosip.

"Silap-silap korang ni boleh kahwin ni"
"AKU TAKKAN KAHWIN DENGAN DIA!"

Ada satu hari tu, lelaki tu pun cakap direct dengan kakak ni, yang dia nak jumpa parents akak ni.
Kakak tu bukan main mengamuk. Katanya, memang mustahil la diorang ni akan kahwin.
Sorang kutub utara, sorang kutub selatan. Bila masanya ke diorang nak 'bertembung'.
Dan kakak tu ingat benda ni sekadar gurauan. Satu agenda untuk lelaki ni balas dendam kat kakak ni.

"Saya tak nak jawapan awak sekarang ni. Saya nak jawapan awak satu hari nanti"
"Saya cakap TAK NAK!!!!"

Hampir setiap hari, lelaki ni akan tanya benda sama kat beliau.
Jawapan yang kakak tu bagi pun sama je.
Sampailah kakak tu dah tahan sebab kena push, kakak pun cakap lepas, "Jumpa esok je la"

Dan lelaki tu pun terpacak kat ruang tamu rumah kakak tu pada keesokan harinya.
"Saya datang nak mintak izin untuk 'kawan' dengan anak pak cik"
Beliau tak cakap nak 'kawen'. Tapi semua orang pun faham apa ertinya seorang lelaki jumpa mak bapak si perempuan, kan?
Bapa beliau yang sporting tu pun jawab, "'Kawan' je la."

Kakak tu pun terkejut jugak sebenarnya, sebab tiba-tiba benda ni jadi 'serius'.
Kakak tu bagitahu saya, yang dia pun ragu-ragu sebenarnya.

Macam istilah yang saya sebut kat atas, benda ni 'terjadi'.
Kakak ni pun buat solat istikharah selama 3 malam berturut-turut.
Malam pertama, greenlight. Ok je. (Walaupun dia tak berapa faham kenapa.)
Malam kedua, red light.
Malam ketiga, solid red light. Takde blinking.

2 daripada 3 malam mengatakan 'NO' as the answer lepas istikharah.
Tapi, entah macam mana, kakak ni pun boleh pulak pergi ke rumah si lelaki untuk jumpa parents dia.

Dan benda ni jadi makin serius. Diorang siap dah tetapkan tarikh nikah lagi.
Lagi peninglah kepala kakak ni.
Dan kalau nak diikutkan hati, dia takde hati pun dengan lelaki tu.
Dan dia berharap yang dia dapat patah balik untuk membetulkan 'kesilapan' yang telah dia buat.

In the end, diorang pun 'terkahwin'.

Indeed, diorang bahagia sangat.
Macam mana singa boleh tukar jadi anak kucing, itu saya tak tau.

Dan kakak ni jugak la yang balutkan hadiah utuk birthday suaminya.

Kisah perkahwinan tanpa cinta atau cinta selepas nikah ni, saya cuma pernah dengar dalam novel je.
Terkejut la jugak bila tau benda ni benar-benar berlaku.

Benda ni, memang orang kata agak kolotla jugak sebab tak kenal hati budi pasangan.
Tapi kalau ikut pengalaman saya la, orang yang bercinta 10 tahun pun akan timbul perasaan jemu.
Dan secara fitrahnya diorang akan 'menolak' hubungan tersebut dengan cara menyakiti hati pasangan.
Sebab, diorang takde ikatan yang sah pun.
Sebab tu la kita disarankan untuk segera bernikah (kalau mampu) sebab kita dituntut untuk memberi komitmen dan menggalas tanggungjawab, bukannya sekadar bermain dengan perasaan.

Anyway, terima kasih kerana sudi kongsi nasihat dengan orang muda ni ye.
May Allah bless.

~nc~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...