10 Mei 2011, Selasa

Lama tak naik balai cerapan.
Kalau tak salah, kali terakhir naik, masa X-Factor KRU.
Bulan Julai atau Ogos tahun lepas.


Kenapa tiba-tiba panjat bukit ni?

Ada "assignment" yang diminta oleh "seseorang".
Beliau meminta saya tangkap gambar matahari terbenam atau "sunset".
Siapa beliau?
Tentulah jiran sekampung saya, kakak Violet Biru.

Ada part yang agak kelakar...
Kalau ikut teori, nak tangkap gambar sunset, kena pergi tempat tinggi.
Sebab, kat situ, sudut matahari nampak lain sikit berbanding kat bawah.
Pemandangan pun cantik.

Saya pun panjat bukit ni setinggi2nya.
Hasilnya?


Ini gambar matahari, di BARAT.
Cuba bayangkan, matahari akan terus terbenam, dan terbenam, dan terbenam....

Boleh nampak ke matahari terbenam?
Tu lah pasal..
Pokok menghalang pandangan..
Tapi takkanlah nak tebangkan..
Silap diri sendiri.
Salah pilih tempat.
Hakhakhak.

So, alang-alang dah sampai atas ni, kita explore tempat ni..
 Nampak tak menara kat atas ni, yang sebelah kiri matahari?

Saya panjat.



Nampak tak bayang-bayang manusia?
Itu saya.

Bila dah ada kat atas tu, tetiba je kaki menggigil.
Menara ni takdelah tinggi sangat.
Tapi bukan main takutnya bila dah pijak kat lantai atas tu.

Tangan kiri saya tak berhenti pegang palang.
Takut jatuh.
Waktu tu barulah saya tahu yang saya takut tinggi.


Saya pun turun bukit sebelum Maghrib.

p.s.
k.VB, x dapat gambar best la hari ni.
Tapi awan time Maghrib memang cantik.
Ada merah, biru dengan ungu.
Cuaca sini pun bukan main panasnya.
Tempias fenomena Ribut Tropika Aere.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...