January 4 2016, 12.06 am

Post pertama untuk tahun ni.
Saya ada terpandang sebuah drama Melayu kat TV3 Sabtu lepas bertajuk 'Anakku Diva'.
Apa yang menarik perhatian saya ialah pelakon kanak-kanaknya yang sangat comel, iaitu Dania Erisha yang melakonkan watak Alia.
Biasa dengar tak nama ni?

Dania Erisha ni pernah muncul dalam iklan raya pada 2014, seperti yang pernah saya nukilkan dalam Ani.
Dah besar dan tinggi rupanya budak ni.
Nampak gaya macam dia akan muncul lebih banyak drama dan iklan lepas ni, macam Mia Sara Nasuha.



Saya ada tunjuk video ni kat mak saya. Mak saya pun cakap dia ni comel.
Lepas tu ada scene dia tidur ramai-ramai malam raya dengan sepupu dia, dan dia pakai kasut merah time tidur.
Mak saya cakap, masa saya kecik, sehari sebelum mula sekolah, saya pun pakai kasut sekolah.
Waktu tidur, mak saya bukak kasut tu. Haha. Semangat betul nak pergi sekolah. Alhamdulillah, jadi orang la jugak saya ni. Jadi engineer pulak tu. Hee...

Dan mak saya cakap, waktu ada basikal baru, basikal tu saya bawak masuk bilik. Handle basikal tu bawak masuk dalam kelambu. Sayang betul dengan basikal baru ye.

Masa kecik dulu memang best. Hidup waktu tak kompleks sangat macam hari ni. Physics law doesn't really apply to us, and we don't even need to think about them, either. Main masak-masak dengan kawan perempuan lain. Main kejar-kejar. Having our first puppy love. (Hoho!) Belasah budak sampai berdarah mulut diorang. (Hey, I was quite wild at that time hoccay?).

Walaupun pendiam, saya agak protective la. Mana-mana budak lelaki yang buli budak perempaun, saya akan tumbuk dia sampai ramai takut dengan saya. Pernah sekali tu saya kena heret bawak masuk dapur tadika dan tak dibenarkan keluar sampai waktu balik sebab terlampau ganas dan ustazah tak dapat handle saya. Saya tak pukul orang kalau takde sebab. Tapi dah besar ni lebih gentle sikit la. Lebih pasif berbanding agresif.

Entah sejak bila, hidup ni jadi rumit. Semua orang berlumba exam nak dapat nombor satu. Hari demi hari berlalu, kita pun lupa yang kita dah lama pun tinggalkan zaman kanak-kanak tu. Cari kerja. Cari duit. Bayar hutang. Dan rutin ni berpusing sampai kita pencen.

Kepada yang masih layak sambut hari kanak-kanak sedunia,
enjoy la zaman kanak-kanak korang.
Because it might be the best moment in your life.

Kepada yang masih belajar,
enjoy your life as a student.
Belajar benda-benda baru dalam hidup.
Belajar kenal Tuhan.
Jangan takut tak dapat kerja yang korang nak lepas grad.
Bukan tak dapat, tapi ditangguhkan.
Trust me. I know better.

Kepada yang sedang bekerja,
well, we're in the same boat.
Kena marah dengan boss, company yang zalim, gaji lambat, gaji kecik, kena potong gaji lagi, menangis,
Lompat kerja pun, benda sama akan berlaku.
But, never ever forget to enjoy yourself.

Post ini ditujukan khas bukan sahaja kepada adik Dania Erisha,
tapi untuk kita semua yang pernah menjadi 'Dania' satu ketika dahulu,

~Natural "Nat" Cure~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...