January 15 2016, 6.52 pm

Yesterday was a baaaaddddd day.
Senior engineer mintak saya campurkan 400 ml chemical X dalam satu tangki chemical Y. Saya ambik beaker. Technician tuang chemical X dalam bikar. Kami bawak bikar berisi X, masukkan sikit chemical Y, kacau-kacau, tuang dalam tangki Y.

Kerja selesai.

Lepas 40 minit, operator QC (Quality Control) turun dari mesin.

"Bos, ini machine many many problem!".

Ah sudah.. Habis jadi pigmen putih melekat kat produk.

Cepat-cepat call exec (Production Executive) yang tengah keluar dinner. Saya cerita dari awal sampai habis. Dia mintak tengok tangki Y.

Ada banyak ketulan terapung atas permukaan Y.

Production mesti bunuh aku lepas ni ...

Mesin pun terpaksa bypass. Ambik kain, pergi lap dinding tangki dan filter. Masalah selesai.

Nasib baik produk terus okay. Menggigil lutut waktu tu. Exec tu pun angkat saya dan campak dari tingkat 3. Takde la. Diorang baik.

Morning meeting mesti kecoh sebab nama saya naik. Nasib la kerja malam minggu ni. Lalala.

Masalahnya datang dari cara bancuh. Saya tak tahu pun ada nisbah chemical X dengan Y. Rupanya 1:1. Lepas tu kena kacau 10 minit. Habis dah senior engineer tak inform betul-betul.

Anyway, tu cerita semalam. Lepas ni, apa-apa pun kena tanya supervisor dengan berpengalaman, bukannya ikut naluri jurutera sendiri.

~nc~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...