October 20 2015, 12.26 pm

Antara benda paling ketara yang membezakan saya dan staf lain ialah ...
saya bawak bekal makanan ke tempat kerja. hari-hari.
Ala-ala cerita Mimi Tapau gittew.

Asal-asalnya ketika syif malam, saya akan masuk jam 3 petang.
Kalau awal-awal tahun dulu, saya makan kat luar sekitar 7 malam.
Habis makan terus solat Maghrib dalam kilang.
Kantin tak bukak untuk syif malam.
Memang kena cari mkanan kat seberang kilang tu.
Tapi, kedai tu kedai mamak. Mahal gila.
Mi goreng biasa dengan limau suam - RM5.20.
Part 20 sen tu pun dia berkira.

"Alamak.. Aney, saya ada RM5.00 je la."
"Takpe la. Esok you bayar 20 sen."

Bukannya nak kira halal 20 sen tu. Kodokut.

Waktu yang lain, saya tapau kat kantin jam 3 petang.
Tapi menunya satu je. Nasi goreng.
Harga: RM4.50. Tak beli air. Air bawak sendiri.
Tapi hari-hari tapau nasi goreng lauk telur mata kerbau, makan benda sama for weekdays, saya pun jemu.
Keluar duit tu satu hal. RM4.50 X 5 hari = RM22.50 seminggu.
Dompet pun makin nipis.

Entah macam mana, timbul idea bawak bekal ke tempat kerja.
Pukul 7 malam, saya bukak bekal kat pantri.
Jauh dari pandangan orang ramai. Dan agak sunyi.
Oh, sebenarnya, kalau time makan, saya prefer makan sorang-sorang.
Tak suka kena kacau.
Kalau makan sorang-sorang, 10 minit dah siap.
Makan dengan kawan, setengah jam bersembang.
Selain jimat duit, saya dapat jimat masa.

Simple je menunya.
Nasi, nugget/ chicken finger/chicken pop corn/ayam seketul, dan sos.
Saya beli frozen meal dari pasaraya, dan simpan benda-benda ni kat dalam peti ais.
Sebelum pergi kerja, siapkan semua ni dulu dan pack.

Kemudian benda ni jadi habit. Saya bukan je bawak bekal untuk syif malam, tapi jugak untuk syif pagi.
Kawan-kawan pun terkejut, dah takde duit sangat ke sampai bawak bekal.
Saya kata, salah ke bawak bekal? Yang kenyang pun perut sendiri, kan?

Benda yang orang tak berapa nak buat, memang semua orang kata benda tu pelik.
Tapi kadang-kadang kita pun kena jadi buta dan pekak dengan orang lain.

Gaji saya taklah setinggi gaji kawan-kawan saya.
Tapi lepas diorang tolak duit sewa rumah, duit pinjaman, car loan, kami ni setarfa je.
In fact, saya rasa duit saya lebih jimat dengan bawak bekal ni.

Ada orang bagi alasan takde masa nak sediakan semua ni time awal-awal pagi.
Saya pesan, sediakan la waktu malam.

Saya gorang nugget pukul 12 malam hari-hari.
Pagi, sebelum solat subuh, masak nasi.
Sebelum 6.40 pagi, semuanya dah siap.
Simple.

Larat ke hari-hari makan benda sama?
Okay je. Lunch tu kan untuk isi perut je time tengah hari.
Sekadar hilang kan lapar. Nak makan sedap, makan dinner la.
Lagi pun, kalau makan bekal, takyah pening kepala keluar duit minyak kereta.
Kebanyakan bos makan kat luar kilang time tengah hari.
Sanggup tu perabis duit semata-mata nak makan sedap-sedap.

Dan saya pun hidup dengan cara yang simpe ni.
Takyah kusut kepala time hujung bulan.
Ada duit lebih, boleh beli benda-benda lain, macam bagi duitkat family ke.
Because charity begins at home.
InsyaAllah, kalau kita dahulukan family untuk banyak perkara, Allah bagi kita yang baik-baik je satu masa nanti.
Kalau bukan dapat duit pun, mungkin kita dapat luangkan masa dengan family.
Rezeki Allah tu kan luas.

~N~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...