April 18 2015, 9.53 pm

2 tahun. Lama sangat ke? Tak pun. Pejam celik je nanti sekejap je dah habis 2 tahun. Seronok apa hidup bekerja ni berbanding masa belajar. Sebab dapat duittime awal bulan. Tapi dapat duit pun nak bayar hutang ye. Hutang kereta. Hutang rumah. Hutang kad kredit. Study loan. Bayar bil api, air, telefon. Bayar cukai tanah. Topup smartphone. Petrol. Road tax. Savings. Insurans hayat. Tukar minyak hitam. Beli buku. Beli Nintendo 3DS. Beli Pokemon X,Y,Omega Ruby, Alpha Sapphire. Beli PlayStation 4. Beli Final Fantasy XV yang masih tak keluar tarikh lagi. Bagi duit kat mak. Duit hantaran. Duit kenduri. And the list goes on....

Actually, dalam dua tahun akan datang, saya nak resign. Cari peluang kat tempat lain. Kalau resign sekarang, macam tak cukup experience lagi. Kalau tempat kerja baru tanya, "Awak dah setahun kerja kat tempat lama, apa yang awak belajar kat sana?". Saya pun dengan tanpa segan silunya menjawab "Entah.".

Kepada adik-adik yang suka sangat lompat-lompat company macam flying carp kat Washington sana, pastikan anda ada pengalaman dulu ye. Tak payah la cabut atas alasan stress dan banyak sangat kerja. Tak payah la kejar sangat gaji company baru yang lagi tinggi dari sekarang. Sebab semua ni akan affect diorang punya first impression. "Budak ni rajin sangat melompat-lompat enam bulan sekali, what can we expect from him/her? Kita boleh latih dia, lepas tu dia lompat tempat lain. Why should we hire him/her?".

Ada juga pekerja lama yang nak melompat tu yang nak balik kat company lama. Katanya, tak tahan tempat kerja baru. Sedangkan company lama pun dah busy nak cari pengganti dia (dan dah jumpa pun), kenapa company tu perlukan balik orang dah berhenti tu, kan?

Ini antara nasihat Factory Manager kami yang dah nak resign next week.

2 years. And I'll be gone for good.
In the mean time, masih jadi Production Engineer la jawabnya.
But it's not really that bad, though.
Sebab, sebaik-baik first job kat dunia ni sebenarnya dalam manufacturing industry.
Sebab korang akan belajar the core of the material.
We can learn all kind of machines and the process on how to make products.
Then we'll know what to do when there's something wrong with quality.
Once you've master it, you can jump to almost any part of the world that you want.

Satu pesan saya,
pastikan korang rajin-rajin study Mechanical Engineering.
(walaupun korang datang dari background lain macam saya)
Saya suggest baca pasal thermodynamics and statics.
Jangan tinggal buku elektrik ye.
It's totally an advantage. Mesin apa kat dunia ni yang tak pakai elektrik?
You can deny it all you want, tapi SEMUA benda kat dunia ni takkan lari dari elektrik.
Sebab tu Chemical Engineering pun ada subjek Electrical Technology.
Nampak takde kaitan dengan kos chemical engineering, but it's for your survival for the next 32 years.
So, thank you to lecturers in UTM sebab tolong ajar subjek ni kat budak-budak yang menyampah dengan elektrik.

Sekarang baru saya nampak kenapa kalau kita ambil master, kita boleh lompat fakulti.
Sebab diorang tak nak kita sempitkan pemikiran kita dengan course yang kita ambil masa degree.
In the end, we need to integrate all of them share it with the others.
Ilmu ni kan luas. Feel free to advance the way that you want.

Oh, kalau korang ni fresh grad and it's your first job, tak payah demand sangat nak gaji tinggi ye walaupun korang ada master. Sebab korang takde pengalaman kerja lagi. Tapi salah satu cara nak naik gajicepat ilah dengan cara 'melompat'. Tapi jangan kerap sangat la. Sebab cara ni agak berisiko. Tapi terpulang la kat korang. It's your life and it's your choice.

~nc~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...