December 18 2014, 4.48 pm

I've started playing Tomb Raider 2013 for PS3 last week, but i haven't finish it yet. The latest gear that I got this morning is the grenade launcher. installed to the rifle. But my favorite weapon is  the bow (because it is silent and can be charged before release the arrow), followed by the shotgun (I use it for short range attack, instead of the climb axe that Roth gave to Lara Croft). And yes, this is the main reason why I didn't blog last week. Eheh.

Anyway, hari ni Selangor cuti. Engineer muda sorang ni pun main Tomb Raider dari pagi. Tapi tengah hari kitorang satu family keluar tengok wayang. And we decided to watch Big Hero 6. Jujur saya cakap, saya memang tak tau cerita ni pasal apa. Beli tiket pun atas dasar nak cepat-cepat masuk pawagam dan keluar awal. So cerita tu je la yang ada before 1 pm. Best gila kot cerita ni!

Bagi saya, cerita ni sedikit sebanyak membuka minda penonton tentang kemajuan teknologi pada masa depan. Dan cerita ni jugak menekankan kepentingan kreativiti dan sumbangan idea-idea gila daripada inventor/engineer/scientist kepada dunia.

Baymax is quite cute. Hoho. Saya boleh ketawa sekuat-kuatnya kat pawagam masa Hiro dengan Baymax lari dari villain yang pakai kabuki mask tu. Waktu Hiro 'sumbat' Baymax kat dinding dalam warehouse tu. Tapi waktu Baymax dapat kostum kedua dia, he lokks so cool! Idea microbot yang boleh pecah dan bercantum balik tu ala-ala transformium dalam Transformers: Age of Extinction, Benda ni macam nanobot la jugak. Nama bandar cerita ni San Fransokyo, gabungan nama San Francisco dan Tokyo. Nama watak-wataknya pun ada mix American dengan Japanese. Maksudnya ada percampuran budaya la antara barat dengan timur. Tapi klimaks cerita ni memang sedih la jugak. Sebab Baymax terpaksa korbankan diri dia untuk selamatkan Hiro. Hiro pulak waktu tu dah mula sayangkan Baymax.

I suggest that semua engineer dan juga student untuk elektrik/elektronik/mekatronik/mekanikal tengok cerita ni. Banyak benda korang boleh belajar dari filem ni.

That's all for today. See you again, insyaAllah.

~Natural Cure~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...