November 23 2015, 12.04 am

It's past midnight, and I'm officially 25. Eheh.

Banyak benda saya belajar tahun ni. Macam mana peritnya nak cari duit. Hari-hari mandi peluh dan kadang-kadang kulit mengelupas sebab environment kerja yang panas dikelilingi oven kiri kanan. Part yang paling best, bagi duit kat mama dan adik-beradik lain. Duit tu tak la banyak mana, tapi perasaan memberi tu, it's really something.

I've made a new record today. For the first time saya drive masuk masuk highway. Woohoo! Ada sikit kemajuan la. Beberapa bulan pertama lepas beli kereta, saya takde try pun nak hidupkan kereta tu. Mak saya la yang bawak kereta tu balik kampung nenek saya tiap-tiap minggu. Saya masih fobia dengan jalan raya, especially highway, sebab hampir-hampir accident beberapa tahun lepas. Speed kills.

If you don't swing the bat, you won't hit the ball.
You won't fail, but you won't success, either.

So, saya beranikan diri untuk drive ke highway. Lawan perasaan takut tu. Ini salah satu sebab mak saya merayu mintak saya beli kereta. Thanks mama.

Lepas merayau kat Shah Alam, saya, abang saya dan adik perempuan saya jalan ke KLIA 2. Hoho. Rajin betul merayau tengok kapal terbang ye. Last week pergi KLIA. Ada apa-apa ke neh? *senyum*

*****

Deepavali minggu lepas, it's really something. First, I bought a DVD from Studio Ghibli with the title of The Wind Rises. Berdasarkan kisah benar walaupun ada banyak percanggahan fakta. Kisah tentang Jiro Horikoshi, an aeronautical engineer yang cuba bina kapal terbang 'fighter' ketika zaman perang dulu. Kapal terbang sebagai sebuah senjata bukanlah apa yang diidamkannya, tapi membina kapal terbang terbang, itu matlamatnya. Awat tiba-tiba mimpi beli cerita kapal terbang ni?

Then, another thing came up on the same day. Mak saya yang baru pulang dari reunion bersama rakan sekolahnya masa darjah satu dulu memberi saya sesuatu. Katanya, benda tu datang daripada seorang kawan. Sebuah pendrive 8GB. Saya bukak isinya dalam laptop. Rupa-rupanya sebuah buku dalam format PDF. Kata beliau, kisah hidupnya lebih kurang dengan cerita tersebut. Cerita tentang orang yang biasa-biasa yang akhirnya menjadi aeronautical engineer.

Kawan mak saya ni ajak saya untuk bekerja di tempat beliau kat Shah Alam. And that's the reason kenapa saya drive ke Shah Alam petang tadi. Satu industri yang saya teringin nak ceburi sejak zaman habis SPM dulu, dan sekarang peluang tu ada depan mata sekarang ni. Kawasan utara Shah Alam yang dekat dengan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz dan pangkalan Tentera Udara DiRaja Malaysia, juga dekat dengan area Subang yang akan ada AAC atau Bandar Aeroangkasa Asia menjadikan kawasan ni sangat ideal untuk aviation/aerospace industry.

Sempena berusia 25 tahun ni, saya nak cuba sampai dapat untuk masuk dalam industri ni.

*****

"Mama bagi ke As kerja sana?"

"Kalau dapat, apa salahnya? Takkan selama-lamanya nak duduk kat ceruk kampung ni. Ada rezeki, boleh belajar kat luar negara. Tengok dunia. Kalau tak semua anak yang dapat macam tu, sorang pun jadi la. Mama pun nak tengok anak mama berjaya."

Terima kasih mama.

*****

Sekarang, semuanya makin jelas. Kenapa pakcik saya membangkang saya ambik aeronautical engineer lepas dapat result SPM sebab takut tak banyak peluang kerja. Untuk seketika, saya lupakan tentang 'kapal terbang'. Saya ambik Physical Science di matrikulasi. Ambil Electrical Engineering (saya paling benci jurusan ni) dan result tak power mana. CGPA 2.75, dan saya menganggur setahun (Yes, setahun). Saya sebat je kerja Production Engineer kat kampung ni dengan gaji RM1800 masa mula-mula kerja, dan kenaikan gaji yang tak tinggi mana lepas 6 bulan confirm. Kerja yang tak kena langsung dengan apa yang saya belajar dulu. Segala pahit, panas dan letih tu saya telan. Dan hasil titik peluh itulah yang dikongsi bersama keluarga. Dari rezeki halal itulah saya dapat kumpul harta untuk bantu keluarga dan beli kereta. Dan dengan kereta itulah saya berani untuk teroka dunia. Akhirya, 'kapal terbang' itu kembali mencari saya.

Takdir ni, kadang-kadang rasa kelakar jugak.

Dia tak beri apa yang kita mahu,
tapi Dia beri apa yang kita perlu.
He knows best.

Thank you Allah.


*****

Happy birthday, NC.
May Allah bless.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...