August 7 2015, 9.27 pm

This is my to-do list everyday, from Monday to Friday.

1. Masuk kerja sebelum 7.20 pagi, pergi masuk In-Process Control Labaratory. Cakap "Morning!" kat 2 orang Lab Assistant. Then diorang pun reply. Saya bukak loker yang dua pintu dan sumbat dua botol air, backpack hitam yang saya pakai sejak zaman UTM, jaket hitam UTM , dan helmet. Bukak zip bahagian belakang beg, keluarkan pen True Gel Faber-Castell 0.5 mm warna hitam sebatang, pensel mekanikal Pilot Progrex 0.5 mm sebatang, Whiteboard Marker Faster 500 warna merah dan square book Dot Down 205mm x 160 mm300 pages yang dijadikan buku log a.k.a. kitab agung kat plant tu (sebab buku tu penuh dengan data-data sulit).

2. Turun dari lab, baca white board yang bertulis macam-macam kat area Compunding. Compunding ni bahagian untuk compund/buat chemical. Saya engineer yang ditugaskan untuk memerhatikan kawasan sekitar. Then decide nak check Holding Tank mana untuk diambil sampel for pH and TSC (Total Solid Content.). Tapi kerja check ni saya bagi budak lab tu je, sebab saya ada macam-macam kerja lain.

nota: TSC ni bahasa mudahnya berat sesuatu chemical bila dah takde lagi kandungan air dalam tu. Atau nama lainnya Dry Weight. Ambik 2 gram chemical, letak kat petri dish, timbang berat petri dish tu, masukkan dalam oven 105 degree Celsius selama 30 minit, keluarkan, biarkan sejuk dalam 5 minit, timbang berat, lepas tu ada calculation sikit, then dapat percentage. Itulah TSC.

3. Masuk lab balik, ambik 12 biji botol kurang 200 ml, susun dalam tray dan masuk mesin. ada 3 tangki untuk setiap mesin, dan ada 6 mesin untuk setiap plant. Maknanya ada 18 tangki air. Saya akan ambil sampel air untuk 18 tangki ni dan akan check TDS (Total Dissolved Solid) pukul 11 pagi-12 tengah hari nanti. Air ni sebenarnya panas sangat, selalunya melecur jari saya. Bawak sampel ke lab, bukak penutup botol dan biarkan sejuk dalam keadaan berpenghawa dingin.

nota: TDS ni macam ukur kebersihan air la jugak. Kalau rendah ok la. Kalau tinggi, kena tukar air kat tangki.

4. Check pH, TSC, powder content dan macam-macam lagi chemical properties kat Daily Lab Result untuk 8 pagi. Setiap 8 jam, Lab Assistant akan mauk line/mesin, ambil sampel cheical dari tangki dalam mesin dan bawa ke lab untuk buat test. Then diorang tulis result kat borang tu.

5. Turun lab, pergi meeting room. Ada Production meeting pukul 8 pagi. Selalunya cerita meleret-leret sampai pukul 9.30pagi. Rata-ratanya cerita yang membuang masa. Orang syif malam pun dah menguap-nguap nak balik untuk tidur.

6. Habis Production meeting, ada meeting antara kami engineer. senior bagitau nak data apa, kena buat apa, adhoc tasks, etc.

7. Rekod suhu tangki air dan chemical. Boleh dapat data kat depan control panel.

8. Ambik thermohunter/thermogun dan mula masuk mesin. Ambik suhu for certain part of the machine yang tengah buat product. Purata untuk satu mesin ialah 15-20 minit. Dan kalau 6 line/mesin yang jalan, memang tercungap-cungap tak cukup air dalam badan. Sebab tu saya bawak dua botol air.

9. Check water flow rate. Kilang saya gunakan air dalam kapasiti yang agak besar, sebab produk kami perlu 'bersih'. Kadang-kadang bos pun bising apesal kitarang asyik terlebih pakai air. Sebab company asyik kena keluar duit untuk benda yang tak sepatutnya.

10. Masuk lab balik. Ambik botol air, dan habiskan satu botol. Ambik TDS-meter, celupkan probe dalam botol-botol yang dah sejuk tu, dan start ambik TDS.

11. Rekod ppm dan flow rate of chlorine plus pH for the neutralizer. Chlorine ni acidic, so perlukan neutralizer untuk meneutralkan air. Kalau tak asid ni akan dibawa ke proses seterusnya dan mula kacau keseluruhan proses.

12. Transfr data-data dan parameter ni ke dalam fail untuk setiap mesin. Petang nanti Factory Manager nak tengok fail ni. Kerja tak siap, dia bising kat kitorang.

13. Masuk balik lab. Follow up dengan Compunding. Kalau ada apa-apa yang abnormal, bagatau supervisor dan executive kat Compunding.

14. Baca Communication Book. Comm book ni dikhaskan untuk orang production tulis apa yang jad kat mesin sewaktu syif diorang berjalan. mesin rosak ke, tukar chemical ke, ada jumpa defects kat product, etc. Bos mintak kitorang baca untuk update macam-macam info.

15. Suruh technician cuci filter kat satu tangki kat setiap mesin.

16. Ambik Process Control Checklist semalam untuk mesin yang saya jaga dan simpan dalam fail. Checklist ni operator kami yang tulis. So, kita boleh tau la parameter yang Production guna pada syif tu.

17. Disebabkan checklist tu adalah tulisan tangan opertaor, ada tulisan yang susah sikit nak baca, ada yang terlebih tempat perpuluhan, kertas cmot, kertas koyak, etc, maka kami engineer la yang kena tulis balik semua tu. Biasanya benda ni akan masa la jugak. Sumbat earphone kat teling, pasang lagu kuat-kuat then start menyalin. Sambil tu menyanyi ikut rentak lagu. Bila tengok kiri kanan, semua orang pandang. "Wei, aku tak tau pun kau boleh menyanyi!". Segan gila waktu tu.

18. 6.30pm, packing, pakai backpack dan cabut balik rumah.

Secara umumnya ni la jadual kerja saya.tiap-tiap hari. Dan bila audit dah makin dekat, dengar-dengar ada customer US nak mai sini, makin sibuk la kerja kitorang. Sampai rumah je memang terus tidur. Tak larat dah nak buat kerja lain.


Maybe ada pembaca yang boleh agak saya bekerja dalam industri apa. Heh.

Saya rasa, minat saya bukannya elektrik walaupun ada degree dalam elektrik.
Tapi saya minat sangat dengan Mechanical Engineering.


Sekian.

~nc~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...