June 13 2015, 5.03 pm

Kalau mesin jalan, sepatutnya kena la ada output, kan?
Kadang-kadang mesin tu sendiri problem, so mesin terpaksa bypass/shutdown.
In normal circumstances, everyting's ideal.

BUT, mesin okay pun tak semestinya keluar output.

1. Boleh jadi the raw materials habis. Atau tak compound.
Causes: Mixer (ala-ala blender berskala besar for mass production) tak mampu nak blend banyak chemical at at one time. Tak pun holding tank (lepas compund chemical dari mixer, diorang masukkan dalam satu tangki simpanan) tak cukup.

2. Tak pun takde air. Sebab air ni universal solvent yang boleh cuci banyak chemical (except for carbon compund).
Causes: Syarikat tak berdaftar dengan SYABAS. Tak pun SYABAS nak buat testing pump dan nak verify pam air diorang cukup power untuk hantar air kepada consumers. Atau negeri Selangor tengah krisis air. Atau pam dari kolam company kitorang trip sebab motor terlebih power tapi paip nak salur ketangki atas tu kecik sampai pam tu overload. 3 hari sekali kena tukar thermal overload relay. Lagi parah kalau takde spare part kat workshop maintenance. Lagi parah la kalau wireman tu mengular a.k.a. membuta kat bahagian packing department.

3. Atau takde elektrik.
Causes: Overload. Power supply yang didaftarkan cuma untuk 10 mesin, tapi yang jalan 12 mesin. Atau TNB buat testing dan terpaksa off power supply. Kerani pun takyah datang kerja sebab tak boleh on PC.

4. Mogok
Causes: Admin atau Human Resouce potong gaji operator kami dari Nepal dan Bangladesh. Masalahnya diorang potong gaji sampai RM200. Basic diorang cuma RM900. Masuk 7 pagi, habis 4 petang. Tapi biasanya diorang kerja sampai 7 malam sebab nak claim overtime la. Sebelum dapat gaji, admin dah tolak sewa hostel, laundry, dan macam-macam jenis cukai lagi. Diorang nak keluar rehat untuk sejam pun kena potong. (Yes, it's true.) Biasanya diorang dapat bawah RM1200. Tapi kalau dah potong macam-macam, dan jumlah bersihnya sekitar RM1000, diorang pun marah. Keesokan harinya, kilang jadi sunyi tanpa pekerja. Mesin boleh berfungsi dengan baik, tapi takde siapa larat nak monitor mesin kalau diorang takde. Admin pun menggelabah, cepat-cepat diorang masuk hostel foreigner dan discuss pasal pembatalan potongan gaji tu dengan 'kepala mogok'. Admin terpaksa mengalah dengan permintaan diorang.

Tapi inilah realiti kerja kilang. Mesti ada orang tempatan yang menindas foreigner ni. Saya pernah dengar ada foreigner yang kejar General Manager diorang dengan parang (bukan tempat saya). Ada yang bakar kilang. Ekceli, saya pun kesian dengan diorang ni. Datang jauh-jauh tinggalkan family kat Kathmandu sana semata-mata nak cari rezeki. Bila dah sampai sini, diorang asyik kena pijak. Tapi diorang tahan. Kalau dah main-main gaji diorang, tengoklah yang diorang buat.

Waktu diorang mogok tu pun, saya senyum je. Biar admin kuku adamantium tu rasa 'kena pijak' dengan orang bawahan. Even local workers pun tak senang dengan admin tu. Oh, bila mesin tak boleh, saya pun boleh duduk goyang kaki kat lab. Haha. Penat tau kerja kalau mesin jalan. Sekali-sekala kenala rehatkan kaki.

Benda-benda macam ni la yang kita sebagai manusia sepatutnya ambil tahu. Belajar tentang hidup. Belajar 'berperasaan' terhadap orang lain, bukan sekadar 'berperasaan' kepada pasangan. Cari pengalaman bekerja. Cari hidup Mungkin kalau saya sambung master lepas degree dua tahun lepas pun saya takkan nampak semua ni. Rupa-rupanya dunia ni tak seideal seperti apa yang pernah saya gambarkan sewaktu zaman bersekolah dahulu.

Tapi saya rasa waktu untuk saya sambung master tu dah makin dekat. Doakan ye.

~nc~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...