June 13 2015, 1.49 pm


"Saya rasa hidup ni macam kita lalu jalan ni, lepas tu jumpa simpang." kata saya.

Kakak tu angguk.

"Lepas tu kita masuk simpang ke kiri. Lepas tu terus lagi. Tengok-tengok jalan mati. Then kita pun patah balik kat simpang pertama, dan ambik jalan lain pulak. Rupa-rupanya kat hujung tu pun jalan mati."

Hidup ni sekadar memilih simpang dan patah balik, itu yang saya cuba nak sampaikan dengan kakak tu.
Even pakai GPS pun tak sampai-sampai ke destinasi. Sebab tu namanya GPS - Guna Pun Sesat.

"Ada maksud tersirat tu"

Saya sengih je. Memang ada banyak maksud tersirat.

"Tapi akak rasa jalan tu bukan jalan mati. Mungkin jalan tu sebenarnya jalan yang 'buka' ke jalan lain. Mungkin ada simpang yang kamu tak nampak."

Saya diam.

"Even kalau kamu masuk jalan lurus 'go straight dont belok-belok', yakin dan pasti pun mesti ada satu peratus keraguan. Rasa was-was tu yang buatkan kamu kesal dengan pilihan kamu."

Itu yang saya takut sebenarnya. Bila dah buat pilihan dan berazam untuk melangkah, saya mengharapkan saya akan temui apa yang saya cari. But in the end, saya yang patah hati.

Soal hati ni memang misteri. There's no such thing as an absolute answer. Kat Wikipedia pun takde artikel dan tutorial pasal 'Choosing the Right Lane'.

'If the ladder is not leaning against the right wall, every steps we take just gets us to the wrong place faster.'
 - Stephen R. Covey.

*****
Rezeki ni pun satu perkara yang agak misteri la jugak. Kita boleh stay kat satu tempat for quite a long time. Then, we quit sebab tak tahan dengan pressure of the environment. And of course, the people around us which we hate the most.. So, we quit. Tahu-tahu je orang atas call balik. Dia janjikan beban kerja yang sangat ringan, dan gaji pun naik. Asalkan kita balik kat tempat duduk dan meja tu. Bila kita rasa rezeki kita kat situ dah habis, rurpanya-rupanya Dia nak bagi lagi banyak rezeki daripada sebelum ni.

Bukanlah saya galakkan yang membaca ni untuk berhenti kerja dengan harapan bos naikkan gaji dan menjanjikan dengan macam-macam janji. Cuma saya minta, jangan putus harapan dengan Dia, sebab Dialah sebaik-baik tempat bergantung.

Kisah ni, bukan kisah saya. Saya orang muda, dan tak boleh buat perangai pelik-pelik dengan majikan. Kalau rasa dah cukup senior, boleh apply petua yang saya tulis kat atas. Tapi kalau majikan tak nak call balik, jangan salahkan saya.

*****

Oh, lupa nak review pasal novel yang saya baca hari tu. Hari-hari kerja, sampai rumah terus membuta. Lama-lama tak bukak pun Blogger. Nanti saya try menaip perlahan-lahan ye. Sekian.

~nc~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...