16th of May 2013, 3.42 pm

"You pun kalau tengok background saya, you pun terkejut."
Saya diam.
"Dulu, lepas zaman sekolah, saya tak dapat A pun."
Saya sengih.
"Dulu saya sekolah teknik je. Duduk belakang kelas. Main-main"
Saya tekun mendengar.
"Kawan-kawan saya yang duduk depan, semua pergi US."
"Saya pun ambik diploma. Sebab main-main time sekolah, kan? Dan saya saya menganggur setahun. Langsung tak kerja"
"Lepas setahun, saya ada dengar JPA nak hantar budak-budak belajar oversea untuk degree. Saya try mohon. Tu yang saya dapat fly."

Saya senyum.

"Lepas habis degree, saya buat master kat sini."
"Sini? UTM?" tanya saya.
"Hah. Saya second batch kat UTM yang ambik master. Sebab polisi kata nak sambung master kena kat Malaysia. JPA ke luar negara dibekukan."
"Habis master, saya sambung PhD kat luar"

Rajinnya la lecturer ni merantau...

"Manusia boleh berubah. People do change."
Saya diam.


"Sekarang ni, apa you kena buat, just submit the CV or drop the resume. Jangan risau sangat pasal pointer. Yakinlah rezeki tu Allah yang bagi."
"Saya ada kawan kat UK dulu. Kerja dia main gitar je. Bila balik Malaysia, dia mintak kerja dengan company besar. Tapi sebab dia ada Scottish accent (slang atau loghat orang Scotland), company tu suka. Terus dapat kerja. tu la rezeki dia."


Dan entah kenapa, dah hujung-hujung zaman belajar ni, kerja nak menangis je. tak siap FYP/PSM. Tak siap assignment. Presentation pun entah apa-apa. Kena hantar report. Dengan pointer rendah. Dan saya dah cukup letih dengan semua ni. Dah sampai tahap didih kata orang. Akhirnya mutiara jernih tu gugur titik demi titik saban malam.

Saya rasa terubat. Sungguh.Mungkin sebab saya suka masalah dalam hati, yang menjadikan saya lebih bermasalah mengalahkan zombie. Saya sangat-sangat perlukan sokongan, sebab saya sangat fragile.

Sekadar perkongsian, untuk awak, awak dan awak yang dah give up tak tahu nak pergi mana lepas ni.
Untuk awak, awak, awak yang tahun akhir, yang tinggal 'hari-hari terakhir' bergelar.mahasiswa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...