“Dah 3 minggu aku rasa macam relax je, macam takde apa, padahal PSM (Projek Sarjana Muda) tu tak buat langsung!”
“Sama la dengan aku. Rasa lapang sangat macam takde kerja.”
“PSM ni buat apa sebenarnya?” tanya saya.
Diorang senyum.
“Daripada hang fikir pasal PSM, baik hang fikir pasal LI (Latihan Industri) hang dulu.”
“Lagipun, waktu tu nanti, hang kena bergaul dengan orang. Takkan la asyik nak berkawan dengan kamera hang je.”



Ok. Saya mengaku. Saya jarang berkawan dengan manusia.
Ciel si Nikon D3100 tu lah jadi kawan baik saya sejak birthday dua tahun lepas.
Berbalik kepada persoalan utama ~ kenapa tak berkawan dengan manusia?
Sampai hari ni, saya pun tak tahu siapa bestfriend yang saya pernah ada.
Pernah ada ke?

Ramai tak pernah faham.
Tuduh saya sombong sebab tak suka bercakap dengan orang.
Sedangkan saya tak kacau pun hidup orang yang melontarkan tomahan tersebut.

Bukan semua orang suka suasana bising.
Bukan semua orang suka habiskan masa berjalan-jalan dengan sahabat handai.
Bukan semua orang pegang prinsip “hidup mesti enjoy. The more, the merrier.”
Bukan semua orang suka ‘crowded places’.

Dan saya sendirri pun tak tahu kenapa saya suka sangat bersendirian.
Tapi saya rasa tenang. Tak susahkan hidup orang lain. Tak kacau anak dara orang.
I’m happy with this ‘lifestyle’.
And people tend to judge me as ‘problematic’.


Saya membesar dalam suasana yang agak berbeza dengan orang lain ~ tak suka berteman. Buat apa pun, sorang-sorang je. And yes, teamwork is my biggest weakness. Sebab selalu sangat takde kawan.
Mungkin ada yang bertanya, “awak ni anti-sosial ke?”.
Tak jugak. Bila dah duduk dalam kumpulan, saya boleh gelak ketawa dengan orang lain. Mungkin yang paling bising. But most of the time, I’m not that talkative.

“Ada trauma ke zaman kecik-kecik dulu?”
Takde. Ok, mungkin ada la sikit.
Masa saya kecik dulu, sayalah lelaki yang paling kecik dalam sekolah.
Perempuan paling rendah pun masih lagi tinggi dari saya.
Mungkin sebab saya kecik, selalu jugak jadi kutukan kawan-kawan sebaya.
“Agak-agak dia ni berapa hasta”
Dan saya menangis. Diorang takkan faham isi hati saya.
Mungkin jugak ni titik permulaan saya menyisihkan masyarakat sekeliling.
Dan terus membisu sehingga tamat sekolah rendah.
Masuk sekolah menengah, jadi ceria sikit. Suka je ketawa dengan orang lain.
Tapi masih prefer being alone.
Pergi tuisyen sorang-sorang. Balik sorang2.
Siapkan homework sorang2.

Tiap-tiap tahun ada open day.
Hari ambik kad laporan.
Cikgu pun selalu tegur benda sama,
“Nat Cure ni jenis tak berkawan dengan orang lain ”.

Masuk matrikulasi, masuk universiti.
Masih dengan habit yang sama.
Pergi fakulti sorang2.
Balik sorang2.
Pergi kafe sorang2. Makan sorang2.

“Eh, takde kawan betul ke ni?”
Ade je. Tapi tak rapat sangat dengan yang sebaya.
Most of them are my “abang-abang” and “kakak-kakak”.
Abang-abang dah graduate, dan tinggal kakak-kakak je yang masih ada kat UTM.
Kakak-kakak ni la yang selalu dengar saya berbicara.
At least ada lah jugak orang yang sudi mendengar.
And I like to share many things with them.
Become an ‘adik’ to all the seniors.


And, I guess, that makes me unique. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...