September 1 2016,10.06 pm

Nota:

Ini BUKAN hasil tulisan saya, tapi merupakan karya asal tuan punya blog.
Disebabkan blog tersebut tidak lagi berisi disebabkan 'unresolved issues',
maka hasil tulisan beliau tidak lagi mampu dibaca di blog tersebut

Maka,
untuk mengubati rasa rindu kepada mereka yang pernah berkunjung ke sana,
saya kongsikan hasil tulisan beliau di sini.

Tulisan ini merupakan tulisan asal sebelum versi published, dan saya percaya ia ada nilai sentimental kepada penulisnya sendiri.

Andai apa yang saya lakukan ini tidak menyenangkan mana-mana pihak,
saya akan padam tulisan ini daripada blog ini.

May Allah bless.

*angkat kening double-jerk*






Jan 30 2005

GT_i[GreaTroubleMaker_I]~Episode 8

                Malam itu Kucai datang lagi!Kurt,Matt,dan Reza mengangguk sambil berpandangan.Sah diorang couple!Addin...Addin...Tahan rahsia betul la dia nie!Addin dan Kucai kelihatan membicarakan sesuatu di koridor depan pintu Alpha4.Kemudia mereka merenung ke dalam kelas.Muka Eviena toksah cerita.Sawi jeruk dekat kedai apek tu pun dah kalah dengan muka dia.

                “Kurt!”Kucai memanggil sambil mengisyaratkan Kurt keluar.

                Yang lain dalam kelas memerhati.Apahal pulak tu?Mereka bertiga kelihatan membincangkan sesuatu.Reza cuba memasang telinga sekali lagi.Dia cuma mendengar perkataan ‘taman’... ‘EZ Square’...Seketika kemudian nampak Kurt menggeleng kepala seolah tak percaya.Kemudian dia mengangguk.Mereka bertiga berlalu meninggalkan kelas.

                “Tak sangka aku Addin couple dengan Kucai.”Farisha sengih.

                “Tak aci betul...”DN geleng kepala.

                “Kenapa dia tak bagi tau kita,eh?”Agul misteri.Rasanya geng diorang bukan la stok yang nak pergi hebah sana-sini.Takut rumours ke?

                “Kucai pun tak pernah mention kat bilik.”Matt menggosok dagu.

                “Diorang takut kita mainkan diorang kot.Usik sakat.”Jen buat telahan. “Addin kan Iron Lady.”

                “Tu Minah Salleh tu nak ke mana tu?”Padi panjang leher melihat Eve yang meluru keluar kelas.

                “Jangan-jangan pergi cari diorang tak?”Casper sengih.

                “Hooo...Gila!!”

                “Kurt,tangkap gambar kitorang makan.”Kucai duduk di sebelah Addin di atas batu itu.

                Kurt sengih. “Tahan betul korang simpan rahsia.”Dia membetulkan fokus kamera. “Buat la salah sorang suap lagi sorang makan.”

                “Ceh!Ingat nak kawin ke?!”Addin mencebik.

                “Cepat aaa...Nganga.”Kucai memegang sepotong kek. “Bising betul la Mak Tipah sorang nie.”

                “Kurt,makan sekali.”Addin meletakkan kek atas pinggan kertas.

                Kurt meletakkan kamera di atas beg.Kemudian dia duduk di sebelah Kucai. “Kenapa tak bagi tau yang lain?”

                “Ada sebabnya...”Kucai sengih. “But promise us,never let a soul know.Ever!Not even them.Cikgu-cikgu lagi la jangan.”Wajahya kembali serius.

                “You can count on me.”

                “No matter what happen.”Addin yang dari tadi diam menambah.

                Kurt angguk.No matter what! “Eh,korang nie takde nak bagi hadiah ke?”

                “Siapa nak bagi dia?”Kucai mencebik sambil menjeling Addin di sebelahya.

                Addin menarik muka. “Tak nak bagi,sudah!!”

                Kurt dan Kucai ketawa.

                “Meh la sini...intan payung karat...”Kucai menarik hidung Addin.

                Laju Addin menepis. “Ingat kecik lagi ke?!Malu sikit dengan Kurt tu!”

                Kurt ketawa. “Baik cepat.Karang kena tangkap lain jadinya.”

                Kucai mengeluarkan kotak kecil dari saku baju Melayunya. “Nah.”

                Addin tak menyambut. “Nie je?Kurt punya hadiah lagi besar.”

                “Banyak kira betul la budak nie.”Kucai beralih pada Kurt.

                Kurt geleng kepala.Korang nie la...

                “Nah.”Addin meletakkan kotak sederhana besar di atas riba Kucai.

                “Nasib baik lagi besar dari hadiah Eve.”Kucai sengih. “Dia bagi Polo Sport.”

                “Tak heran!”Addin jelir lidah.

                “Aku tangkap gambar.”Kurt mengambil posisi. “Dekat sikit.”Dia melaraskan fokus. “One..Two..”

                “Ini kerja awak ya!!”

                Addin dan Kucai tersentak ke belakang.Kurt sempat menyelamatkan kamera yang terlepas dari tangan.Berpusing ke belakang,Mama Leha berdiri dengan muka merah padam.

                “Ooo...Saya ingat selama ini awak bertudung,bersopan!Rupanya lagi teruk dari budak tepi jalan!!”

                Addin mengetap bibir menahan geram.

                “Selama nie Puan Nazriah backing awak,awak besar kepala ya!”Mama Leha seolah-olah membalas dendam dengan kesempatan yang ada. “Nur Addin,Mohd.Addi,Megat Kamarulazman.”Mama Leha berhenti menarik nafas. “Nama awak digugurkan dari senarai calon barisan pemimpin.Muktamad!”Terus dia berlalu.

                Addin,Kucai dan Kurt terpempan.

                “Kurt,we’re dead sorry.”Kecai merenung sahabat di sebelahnya.

                “Apa kau mushy nie?!”Bibir Kurt mengorak senyuman.Tenang.Dia meraih bahu Kucai. “We’re sticking to each other no matter what.Aku bukan hipokrit.We have the words.”

                Kucai senyum tawar.Baiknya seorang sahabat!

                “Addin,y’kay?”Kurt beralih pada Addin yang senyap dari tadi.

                Pandangannya tajam dan dingin sesejuk air batu tanpa fokus menghala ke hadapan.Addin menghela nafas panjang. “We’re doomed.Puan Nazriah dengan Cikgu Jamal kursus.HEM sure bermaharajalela gila.”

                “Korang nak buat apa...”Kurt angkat kening.

                Addin dan Kucai berpandangan. “We’ll see to that.”Addin beralih pada Kurt. “You promise us,Kurt.This is one of the ‘no matter what’.”

                Kurt angguk. “Right on.”

Posted at 04:29 pm by hlovate

*****

Jan 31 2005



GT_i[GreaTroubleMaker_I]~Episode 9

             Esoknya hari mengundi.Kolej Tunas heboh dengan berita tangkap basah Addin dan Kucai!Turut dalam berita mengisahkan Kurt yang jadi barua.Heboh apabila perihal nama mereka kena slash dari list candidate Majlis Perwakilan Pelajar tersebar.Satu kolej memandang serong.Addin,Kucai dan Kurt sekadar berdiam diri.Dan orang luar tidak berani bertanya.Ramai yang tidak sanggup memangkah nama lain.Namun tiada pilihan.Eve senyum megah sejak dari pagi.Berani la nak main-main dengan Affieza Eviena!One task down,I’ll get the man.

                Casper,Reza,Agul dan Joe menggeleng kepala.Farisha terduduk tak percaya. Juan, Pa’e, Ku’ai, DN,Didi,Jen,Aussie membisu tak berkata apa.Kuman,Aufa,dan Padi berteleku di meja. Kashi,Iman,Matt,Q’d,DC,Deq’Ken masing-masing mati kutu.Addin,Kurt dan Kucai dari tadi tidak bersuara.

                “Apasal korang nak rosakkan future sendiri?!”Aufa tiba-tiba bersuara panas.Yang lain tersentak.

                “Addin,aku tak sangka kau sanggup buat macam tu!”Reza pula bersuara tegang.Wajah Kurt dan Kucai tak dipandang langsung.

                Addin tidak memberi reaksi.Matanya jauh merenung daun pokok di luar kelas.Petang itu agak sunyi.Waktu riadah.Semua orang di court,gym dan padang agaknya.

                “Kami sayang korang,tau tak!”Reza masih lagi meluahkan kekesalan yang berbuku. “Tapi kalau korang tak sayang diri sendiri tak boleh jadi jugak!”

                “Reza...Kau tak faham.”Kurt menrengus.

                “Aku mintak maaf dengan korang.”Kucai melepas nafas panjang.

                “That’s not the prob!Benda dah jadi bubur!Tau tak consequence apa yang korang dah buat?!Tau tak sekarang kolej nie dah jatuh pada tangan siapa?!Orang gila kuasa dan glamour kau tau?!”Reza bangun. “Baru pioneer dah hancur kolej.Sedar tak?!”

                Yang lain tak bersuara.Pandangan Reza diakui benar.

                “Reza.”

                Reza berpaling ke arah Addin.

                “You never know enough...and you’d better shut up!!”Ya Allah!Tak pernah dia sekasar itu dengan seorang sahabat.Tapi Reza tak tahu keadaan.Tak faham!Baik diam dari terus menyakitkat hati orang...

                Reza merenung Addin. “I damn well know what I’m talking about,Addin!!”

                “Reza,dah la tu.”Agul menarik Reza duduk.Tetapi dia tak berganjak.

                “Selama nie aku respect kau!Tak sangka jadi macam nie?!”Suara Reza meninggi lagi.

                “Shut up,Reza!!!”Kali ini Addin bangun sambil tangannya menghempas meja.

                Mata berapi mereka bertentangan.

                “Addin...Addin...”Farisha menggoncang bahu Addin.

                Addin menggeleng kepala.Dia merenung Kurt dan Kucai silih berganti.

                Kucai menggeleng kepala.Addin merenung dalam mata itu.Memahami apa yang cuba disampaikan.Enough....Mata itu seolah berkata-kata.Dia menebar pula pandangan pada yang lain.Terasa mahu dia menjerit sekuat hati.

                “Aku minta maaf.”Addin terus melangkah ke koej kediaman.Nanti amarah menguasai diri,masa itu syaitan merasuk.Sesungguhnya marah itu api.Cuma boleh dipadam dengan wudhuk.Lemah Addin melangkah ke dalam bilik air.

Posted at 07:47 am by hlovate

GT_i[GreaTroubleMaker_I]~Episode 10

              Suasana sebelum perhimpunan di Dewan Sigma riuh dengan suara pelajar membincangkan kepurusan pilihanraya.Ramai menjangkakan Eve akan jadi head-girl memandangkan nama Addin dah dibuang.Hubungan antara Reza dan Addin masih lagi tegang.Addin tidak menyalahkan Reza.Dia akur salah di pihaknya.

                Kebisingan reda apabila Hadi emcee mengumumkan kemasukan guru-guru ke dalam dewan. Asmaul Husna dialun dari bibir.Diikuti dengan Negaraku,ikrar,dan lagu negeri.Apabila emcee mempersilakan pelajar mengambil tempat dan mempersilakan Puan Zaleha ke podium,seisi dewan terus senyap.Addin dan Kucai sama-sama mencerun mata ke arah pentas.Kerusi Puan Nazriah dan Cikgu Jamal masih kosong.

                “Saya terlebih dahulu ingin melahirkan rasa kesal di atas perkara yang terjadi baru-baru ini.”

                Seisi dewan berbisik sesama sendiri.Wajah Addin dan Kucai terbakar.Di bahagian pelajar lelaki Kurt dan Kucai membicarakan sesuatu.Farisha menggenggam tangan Addin memberi semangat.Meski Addin tidak pernah menyentuh mengenai perkara itu langsung sama ada di bilik atau di kelas,dia yakin Addin punya alasan yang konkrit.Addin bukan budak tepi jalan!Addin bukan tak tau hukum!

                “Seorang pelajar puteri berjumpa dengan pelajar putera di EZ Square di waktu malam memang sesuatu di luar batasan.”

                Di barisan depan Eve dan MSC senyum sinis.

                “Saya harap perkara ini akan menjadi pengajaran pada pelajar lain.”

                Tiba-tiba pandangan beralih ke pintu kiri dewan.Puan Nazriah dan Cikgu Jamal melangkah masuk.Puan Nazriah tersenyum ke arah barisan pelajar sambil menaiki pentas.Cikgu Jamal mengisyaratkan Cikgu Zaleha meneruskan majlis.

                “Di sini juga saya akan mengumumkan keputusan pilihanraya untuk barisan kepimpinan tahun hadapan.”

                Dewan kembali hingar.

                “Ketua Umum adalah Mohd. Saiful Azhar bin Falah.”

                Seisi dewan bertepuk tangan sekadar mengikut protokol.

                “Beliau akan dibantu oleh Timbalan 1;Ed Imran bin Mohd. Amiruddin dan Timbalan 2;Affieza Eviena Mohd.Hussin.”

                Selesai Puan Zaleha memberi ucapan,Hadi mempersilakan Puan Nazriah untuk menyampaikan perkara penting.Pengetua itu melangkah ke podium.Matanya seolah mencari seseorang di kalangan pelajar di bawah pentas.

                “Assalamualaikum.Anakanda pengerusi majlis,guru-guru penolong kanan,rakan-rakan guru yang dihormati,dan pelajar putera-puteri Tunas yang saya kasihi sekalian.”

                Suasana dewan kembali sepi.Apa yang penting sangat nak disampaikan?

                “Saya baru pulang dari kursus bersama Cikgu Jamal dan kami menerima berita yang amat mengejutkan dari Puan Zaleha.”

                Eve senyum sinis lagi.Lepas nie kau takkan sanggup nak berjalan angkat muka lagi di sini,Addin!

                “Saya minta pelajar yang berkenaan sila tampil ke atas pentas sekarang juga.”

                Seisi dewan automatik riuh!Gila!Ini public humiliating namanya!Geng di line belakang berpandangan.Parah!!Addin dan Kucai serentak bangun dari tepi line paling belakang sekali.Mereka hanya dipisahkan laluan antara pelajar puteri dengan pelajar putera.Semua pandangan menala ke belakang.Kucai menarik tangan Addin.Wajah masing-masing riak dingin melangkah yakin ke arah pentas.

                Di kiri kanan terdengar bisikan.

                “Berani diorang pegang tangan kat sini!”

                “Selama nie aku tak percaya...tapi sekarang...”

                “Aku tak sangka betul...”

                Di barisan belakang GT menanti dengan dada berdebar.Tambah berdebar pagi bila melihat tindakan gila Kucai dan Addin berpegangan tangan di tengah public seolah ingin mencabar tindakan dunia.Masing-masing resah.Takkan nak kena public caning?Nie pun dah kira menjatuhkan air muka!Lepas nie diorang terpaksa tanggung malu!

                Kurt nyata tenang.Matanya cool merenung Addin dan Kucai menaiki pentas.Sampai di podium Puan Nazriah berbicara ringkas dengan mereka.Addin dan Kucai sekadar mengangguk.Puan Nazriah kembali ke tempat duduknya.Senyum Eviena dah sampai ke telinga,meski tadi pucat sebentar melihat Addin dan Kucai berpegangan tangan.Diorang ingat tengah in the making of Dilwale Dulhania Le Jayenge ke?!

                Kucai mencapai mic.Dia berpaling ke arah Addin. “Nak buat formal?”

                “Kita kurang hajar dengan oang yang kurang hajar dengan kita je.”Dingin Addin membalas.

                Seisi dewan sepi.Meskipun Addin tak bercakap menerusi mic namun echonya boleh didengar. Nyata ramai yang tergamam.Ini bukan Addin yang mereka kenali.

                “Assalamualaikum w.b.t.”Kucai memulakan bicara.

                Seisi dewan masih lagi dingin.Cuma terdengar rendah suara orang menggumam menjawab salam.

                Kucai rasa terbakar.Dia menghela nafas panjang.Kurniakan aku kesabaran... “Mungkin anda semua rasa tidak wajar untuk menjawab salam orang yang dituduh tangkap basah.”Nada suaranya tenang namun dingin. “Kami ada penjelasan untuk disampaikan di sini.”Sengaja dia berbicara dengan bahasa buku. “Mohon buka mata dan pasang telinga.”Gayanya bersopan namun sinis tetap menyengat.

                Dewan sedikit tersentak.Tidak pernah didengar Kucai yang begitu.Dia memang cukup jaga bahasa.Kurang ajar pun biar bertempat.Dan di sini bukan tempatnya!Kucai menolak mic ke arah Addin.

                Addin tidak terus bersuara.Buat seketika dia hanya merenung seisi dewan. “Saya,R.Nur Addin Shah Muhd.Faudzi.”Nada suaranya toneless. “Raja Nur Addin Shah Raja Muhd.Faudzi.”Dia mengulang sepatah-sepatah.

                Dewan kembali hingar.Even geng belakang terpinga-pinga.Raja?!Jadi selama nie letter R yang di depan nama Addin dan bapak dia tu stands for Raja?!Selama nie pada buku-bukunya sekadar ditulis Nur Addin Shah Faudzi.Cuma sesekali dia menulis R.Nur Addin Shah R.Muhd Faudzi.Bila ditanya dia cuma menjawab sambil ketawa, “Entah.Macam nama P.Ramlee kot.Entah-entah aku nie keturunan Raden Mas agaknya.”

                “Sepertimana yang anda semua maklum,di sebelah saya Raja Muhammad Addi Shah Raja Muhammad Faudzi.”Sepata-sepatah juga dia bersuara.Sengaja dia menekan bahagian Raja Muhammad Faudzi.

                Kurt masih lagi memandang pentas.Reza menumpu perhatian.Otaknya mula mengurai sesuatu.

                “Kami dilabel pasangan tangkap basah.”Senyum Addin sinis. “Tanpa penjelasan.” Tenang dan datar dia bersuara.

                “Malang sebab kami berjumpa tengah malam.”Kucai menjeling Puan Zaleha yang wajahnya mula berapi. “Tapi...Kalau adik-beradik,rasanya agama pun tak menghalang.Tambah lagi kami twins.”Dia menyambung lagi tenang.

                Buat seketika dewan betul-betul sunyi.Guru-guru di atas pentas turut berpaling ke arah podium.Pelajar di bawah masing-masing dengan renungan tak percaya.Geng di belakang ternganga.Addin...Kucai...Twins?!Biar benar!Reza menggeleng tak percaya.Kurt melepas nafas lega.Akhirnya....

                “Kami ada sebab tersendiri untuk hidup dengan cara masing-masing di sini.Namun saya tak rasa salah untuk adij-beradik;twins menyambut hari ulang-tahun bersama-sama.”Kucai masih dengan bahasa bukunya. “Namun saya memohon kemaafan di sini kerana saya akui,salah berada di luar kelas persediaan tanpa tujuan.”Tenang,namun masih dingin seperti tadi.Sopannya menyindir. “Walaupun begitu,saya mohon tiada mana-mana pihak pertikaikan kedudukan kami di kolej ini.Mungkin anda pandang rendah pada anak golongan sederhana.”Kucai berhenti menarik nafas. “Tapi jika anda mahu sahabat yang merupakan anak exco Kerajaan Negeri,rasanya kami tiada masalah.”

                Seisi dewan terpempan.Ada sebilangan yang terpukul,termasuk guru-guru.Di kolej elit di mana pelajar-pelajarnya datang dari keluarga kelas atasan,memang ada sedikit diskriminasi ke atas pelajar dari golongan sederhana.Hampir seisi kolej maklum,Addin dikhabarkan sekadar tinggal dengan nenek.Kucai,ayahnya dikatakan usahawan kecil.Rupanya sekadar lakonan semata!

                “Penjelasan kami sekadar di situ.Maaf jika kami terkasar bahasa.”Nada suara Kucai masih seperti tadi. “Seperkara lagi,Megat Kamarulazman sekadar menjadi mangsa keadaan.Anda tiada hak membuat penilaian sendiri.”

                “Terima kasih pada Puan Nazriah kerana memberi kami ruang berbicara.”Addin menjeling Mama Leha dengan ekor mata. “Yang mungkin kami tidak akan dapat jika beliau tidak pulang hari ini.”

                Puan Zaleha sedikit tersentak.Kata-kata Addin memang tepat padanya.Memang selama ini dia memandang rendah pelajar itu kerana tidak setaraf dengan pelajar lain.Rupa-rupanya anak Exco Kerajaan Negeri itu cuma menduga hati manusia!Sama ada tahu menilai antara intan dan kaca.Memandang insan dari hati budi atau pangkat dan harta!

                Addin dan Kucai meninggalkan podium.Mereka tunduk hormat pada Puan Nazriah.Beriringan mereka menuruni pentas.Spontas baris belakang berdiri dan bertepuk tangan.Palajar-pelajar lain ikut bangun dan bertepuk tangan.Guru-guru bangun terpaksa apabila Puan Nazriah turut bangun.

                “Addin!!Memang la kau nie teruk!”Farisha memeluk Addin.

                “Oi..Nak bunuh aku ke...?”Addin tercungap sesak nafas.

                Di sebelah pelajar lelaki Kurt dan Kucai slap hi-five.Geng yang lain bersorak gembira.Addin sempat menangkap sekilas riak di wajah Reza.Aku kenal expression tu...Muka minta maaf...

                Juan menarik mereka agar duduk.Puan Nazriah kembali ke podium.

                “Oleh itu,kita akan adakan semula pilihanraya pada hari Sabtu ini.”

                Seisi dewan bersorak gamat.Time to choose the real leader!Muka Eviena dari tadi pucat tak berdarah.How can this happen?!Addin dengan Kucai adik-beradik?!Anak Exco Kerajaan Negeri?!Yang selama nie aku pandang rendah kerana duduk dengan nenek?!God!

Posted at 07:50 am by hlovate

GT_i[GreaTroubleMaker_I]~Episode 11

              “Memang la korang nie teruk betul.”Matt mencebik. “Hampeh!Buat penat aku sedih je.”

                “Buat kitorang susah hati betul la.”Jen geleng kepala.Tapi senyumnya masih berbunga.

                Addin dan Kucai sekadar mengorak sengih di bibir.

                “Kau nie pun satu,Kurt!Bukannya nak bagi tau kitorang!”Deq’Ken meluku Kurt di sebelahnya.

                “Aduu....”Kurt meraba kepalanya. “Mana boleh aku tak ikut janji!”

                “Kata duduk dengan nenek konon....Anak orang susah...”Matt pula melepas geram.

                “Tengok-tengok anak Exco.Nasib baik tak kena saman.”Juan pula menyambung.

                “Aaaa...Nie yang aku tak syok nie.”Addin tarik muka. “Tengok la tu.”Dia berpaling ke arah Kucai. “Baik kita couple ke macam dulu.”

                Ketawa pecah.

                “Free je tengok Reza mengamuk.”Kuman pula mengenang.

                “Aku tak nak ingat dah.”Reza geleng kepala sambil ketawa.

                “Naya Addin kena tengking.”Aussie menambah.

                “Nasib baik aku sabar.Kalau tak aku cepuk Reza time tu jugak.”Kucai sengih.

                “Apsal?”Wajah masing-masing bertanda question-mark.

                “Siapa tak sayang adik...”Kucai dan Addin angkat kening double-jerk.

                Suasana gamat lagi.

                “Dah la muka pun takde la sama sangat.”Padi geleng. “Sekali twins tu.Nganga aku!”

                “Siapa perasan muka Eve masa keluar dewan assembly tadi?”Pa’e memandang yang lain.

                “Aku!!”Semua mangangkat tangan sambil ketawa pecah lagi.

                “Macam terima berita Malaysia kena langgar dengan meteor.”Aufa yang dari tadi sepi bersuara.

                “Anyway,yang korang berahsia sangat tu kenapa?Kan susah kalau dah jadi macam nie?”Q’d membuka soalan cepumasnya.Yang lain mengangguk tanda mengiakan mahu mendengar jawapan.

                Addin dan Kucai berpandangan.Kucai menggeleng.

                “Sian diorang.”Addin mengalih pandangan pada sahabat-sahabatnya.

                “Betul tu...Sian kami...”DC dan Iman tarik muka satu rupiah.

                “Cerita la,Di.”Kucai mengalah.

                “Kitorang dah tak lalu kena ampu.”Ujar Addin separuh mengeluh.

                “Dulu masa kat sekolah lama,sorang pun tak berani nak tegur kalau kitorang buat salah.Nak marah ke...denda ke..Lagi la jauh.”

                “Pasal kitorang anak Exco.”

                “Bila ada event ke,match apa-apa ke,nama kitorang je naik nak represent sekolah.Even la benda-benda yang kitorang tak reti langsung nak buat dan ada orang yang lebih layak.Tak gila ke namanya tu?”

                “Nak kata parents kitorang demand,tak pernah pun.Tapi cikgu-cikgu sendiri yang takut sangat dengan title Exco tu.”

                “Lebih kurang macam Eve tu la...”

                “Kawan pun jeis yang otak material....gipang...”

                “So,bila kitorang masuk sini,kitorang nak berdiri atas kaki sendiri.”

                “Tak sangka anak orang kaya sanggup kawan dengan orang biasa.”Addin sengih. “Aku respect korang pasal korang memang loyal.”

                “Tapi...tu la yang spoil pulak.”Kucai menghela nafas. “Katakan la ada rezeki kitorang menang election,nanti sure ada orang kata pasal kitorang anak Exco.”

                Kurt senyum. “Naaa...Tu no hal.Yang penting kita tau siapa diri kita.Cukup aa...”
                “Yeah!”

Posted at 07:51 am by hlovate

GT_i[GreaTroubleMaker_I]~Finale i

              “Tahun depan kena jadi budak skema.”Agul merengus. “Boring betulll...”

                “Dah rezeki GT_i.”Addin angkat kening double-jerk.

                Minggu reelection dah berakhir.Seperti yang dijangka,Kucai menyapu jawatan head-boy dengan Kurt membantu.Addin menjatuhkan Eve sebagai head-girl.Rezeki pula bila enam orang dari sepuluh exco perwakilan yang dipilih oleh pihak sekolah termasuk la nama Farisha,Iman,Q’d,Aussie,Reza dan Kuman.Kashi,Deq’Ken,Didi dan Jen memang dah sedia jadi pengawas.Joe,Casper dan Ku’ai kena vote jadi ketua kolej kediaman.DN dan Matt dah rasmi menjadi monitor dan assistant kelas.Aufa,DC,dan Padi masing-masing pegang portfolio sebagai presiden persatuan ko-kurikulum.

                “Gila!Aku tak percaya betul pihak kolej lantik Agul jadi head-prefect!”Reza geleng kepala.

                “Kira OK lagi aku dari DC.”Agul tarik muka.

                DC sengih. “Kalau aku pegang title head-prefect....Alamt jadi Kolej Yayasan Zainal la...”

                “Hooo...!!”

                “Kalau kau buat macam tu Pak Cik Zainal pun tak nak mengaku kau anak dia!”Kashi sengih.

                “Mak aii...Manis mulut bicara...”DC bulat mata. “Aku backhand karang baru tau!”

                Ketawa pecah.

                “Sian MSC,kan?”Q’d sengih.

                “Dunia akhir zaman...Balasan kan cepat...?!”Aufa menjawab selamba.

                Yang lain mengangguk mengiakan.Betul...

                Tup...Tap...Tup...Tap...Penggal persekolahan tinggal hari akhir.Hmm..Tahun depan jadi senior!Hi!Hi!Hi!Tak dapat nak sakat MSC,junior pun jadi!GT_i berkumpul seperti biasa di tepi padang.Masing-masing berwajah ceria menghabiskan saat-saat akhir bersama untuk semester ini.Tadi dah hais farewell party.Perut dah kenyang.Hati pun senang.

                “Nanti contact la.”Addin dan Kucai sengih.

                “Korang balik dengan apa?”Iman angkat kening.

                “Aku tau la kau balik Kedah dengan limo...”Addin sengih. “Kitorang naik beca je.”

                “Baik tumpang Concorde bapak aku.”Kashi angkat kening double-jerk. “Sampai Perak korang turun dengan payung terjun.”

                Ketawa pecah.

                “Alemak!Parents aku dah panggil la.”Leher Aussie panjang ke arah parking lot.  

                “Bukan parents kau...”Joe turut sama melihat parking lot. “Parents kita...”

                “Eh!!Bila kita kawin?!”Aussie dah buat muka spastik.

                Ketawa pecah lagi.

                “Next year jumpa lagi,insya Allah.”Reza menggaris senyum.

                “We’d better go now,people...Aku rasa parents kita dah nak meletup kat tengah panas tu.”Padi sengih.

                “Yeah..”

                Paduan erat salam persahabatan takkan hilang begitu saja..Masing-masing mengucapkan farewell sebelum melangkah ke arah kereta keluarga masing-masing.

                See’ya next semester guys!With more wackies!!Tapi jangan lupa diri tu nak SPM!


Originally completed on
December 16th 2000
Specially dedicated to AC,Mai,Aiye,Isse,M.
You guys are the greatest


Posted at 08:02 am by hlovate

Haa..!! [cerpen]

                Azrin menyelak muka surat baru Conan di tangannya.Dia merenung jam di tangan entah buat ke berapa kali.Dah pukul 2.20.Conan ditutup dan disimpan di dalam backpack.Beg itu disandang ke bahu sebelum di melangkah ke bahagian belakang premis Serata Ekspress.Sambil itu tangannya menyeluk poket baju kurung mencari tiket.Matanya menala pandangan pada bas yang bersusun di hadapannya.Diterbalikkan tiket Ipoh-Kuala Kangsar itu.ADM 7678.Hmm..Dah sampai pun.Langkah dihayun ke arah bas  berwarna biru tua dengan gambar bunga raya itu.

                Zaidi menggendang palm rest laptop sementara menunggu loading.Sesekali dia melihat Asrul yang berteleku di atas katil sambil asyik melakar sesuatu di dalam sketch-book.Pandangannya menala pula keluar tingkap.Dari tingkat atas rumah teres dua tingkat Mak Ngah dan Pak Ngahnya jelas boleh dilihat budak-budak yang berkejaran di tengah padang.Bermain aci kejar agaknya.Bilik Asrul memang stratergik menghadap ke depan.Dua minggu cuti kat sini bertukar angin,seronok jugak.Matanya menebar lagi keluar tingkap.Kali ini pandangannya terhenti terus.Mencerun matanya melihat jalan bertar yang menghala ke baris rumah Pak Ngahnya.Anak sapa pulak tu?Seminggu aku kat sini tak pernah pun tengok ada anak dara baya tu kat line rumah nie.Cermin tingkap ditarik lagi.

                Asrul mengangkat muka.Apa hal diam tetiba pulak abang sedara aku nie?Dilihatnya Zaidi masih tekun memerhati keluar. “Abang Jedi!Tengok apa tu?!”

                “Mm?”Zaidi tak ambil pusing.Insan tinggi lampai yang direnungnya dari tadi makin hampir.Berbaju kurung.Bertudung.Baju kurung sekolah ke tu?Ntah la.Baju putih.Kain maroon.Kasut hitam.Tak pernah tengok pun budak sini pakai uniform macam tu.Backpack tersandang di kedua belah bahu.Memang gaya macam budak sekolah menengah.

                Dahi Asrul berkerut bila pertanyaannya tak diambil pusing.Dia bangun dari katil lalu berdiri di sebelah Zaidi.Matanya turut sama ditala ke dada jalan. “Laa...Usha Kak Azrin ke...”

                Zaidi baru tersedar kehadiran Asrul di sebelahnya. “Siapa?”

                “Kak Azrin.”Asrul menjawab pendek. “Anak Cikgu Kamal sebelah rumah.”

                “Sebelah rumah...”Zaidi mengulang sendiri.Azrin sedang melangkah melalui depan rumah menuju ke rumah sebelah. “Tak pernah tengok pun.” Dia mengalih pandangan pada Asrul yang dah kembali duduk di katil.

                “Dia study kat Ipoh.Balik kekadang je.”Asrul sengih. “Ai...Sangkut ke?”

                Zaidi tak ambil pusing. “Form?”

                “Ntah.”Asrul jungkit bahu.Mana la aku tau hal anak orang.Tambah plak dah berapa tahun Kak Azrin tu duduk hostel. “Tahun nie SPM kot.”

                “I see..”Zaidi angguk.

                Asrul merenung Zaidi.Biol ke orang tua nie?!Angin takde ribut takde kenal idak bercakap pun tak pernah,takkan tetiba sangkut ngan Kak Azrin kot?! “Apsal?Takkan nak ayat?”

                “La...Saja tanya pun salah ke?Eratkan hubungan sesama jiran,tak leh?”Zaidi ketawa dan diikuti ketawa Asrul.

                Matahari dah lama bangun dari tidur.Azrin menyarung tudung ke kepala.Mak ngan abah dah ke pekan.Rumah kosong.Hmm...Nasib la dah anak sorang.Dia mencapai bakul berisi kain-kain yang dah berbasuh di tepi mesin basuh lalu dibawa keluar melalui pintu dapur ke belakang rumah.Kucing-kucing tidak bertuan bercempera ke arahnya mengharapkan makanan.Azrin menggeleng.

                “Kak Azrin nak jemur baju la..”

                Zaidi yang sedang membasuh tangan terhenti bila terdengar suara orang bercakap di belakang rumah sebelah.Kepalanya menjenguk ampaian di belakang rumah sebelah.Kemudian dia berpaling ke belakang.Fuh!Nasib baik dapur dah kosong.Diorang dah ke ruang depan agaknya.Kepalanya dipanggung kembali ke tingkap.

                Azrin masih lagi menyidai pakaian di ampaian.Sesekali dia berhenti,memerhati burung-burung yang riang berterbangan dari kebun getah di pinggir taman perumahan itu.Bibirnya mengukir senyum segaris.Bahagia betul kalau tak payah nak fikir pasal exam,SPM,Add Maths,Physics.Dia menghela nafas panjang.Cuti lima hari nie pun cikgu-cikgu bagi homework macam cuti sebulan!Nak unwind camana?Lagi tension ada la.

                Wallamak ai...Nak keluar jemur kain pun sarung tudung berjahit?Siap pakai sweater lengan panjang lagi tu!Zaidi merenung lagi.Entah kenapa jantungnya berdebar lain rentaknya.Pertama kali dilihatnya Azrin dari jarak dekat.Cinta pandang pertama ke?Gila!Nie bukan zaman P.Ramlee.Tapi melihatkan Azrin dia terasa lain.Walaupun Azrin taklah sejelita Zaihasra atau seayu Lin,rakan sekolejnya.Parasnya biasa.Bermuka bujur.Wajahnya nyata sunburnt.Terlampau aktif dengan aktiviti luar agaknya.Air mukanya tenang tak berkocak.Ada aura serius.Tapi matanya yang seolah-olah menarik tangkai jantung Zaidi.Sepasang mata itu cukup tajam pandangannya dipadankan dengan kening yang menyerlahkan lagi keistimewaaan mata itu.

                Azrin tunduk mencapai bakul kosong.Lepas nie better bagi siap kerja Add Maths.Esok dah nak gi rumah Air-Chah kat Taiping.

                Zaidi mengeluh perlahan.Azrin...Dia berpaling ke belakang.

                Asrul mengangkat kening sambil tersengih. “Cinta pandang pertama,Abang Jedi?”

                “Azrin tu ada balak tak,Long?”

                Asrul sengih sambil menggaru pelipisnya yang tak gatal.Matanya masih lagi di muka nota Sejarah. “Mana la Along tau.Dah lima tahun dia kat Ipoh tu takkan takde orang nak kot.”

                Zaidi gigit penutup pen.Betul jugak ye.Aku yang baru second sem kat kolej tu pun dah ada anak dara ‘pinang’.Inikan pulak dia yang dah lima tahun.Anak dara plak tu.Tapi takat affair bebudak baya dia tu kira puppy love lagi..Tahan sampai ke mana sangat?Cinta sekolah menengah.Tapi gaya aku nie dah besar sangat je!19 tahun,kira young adult la tu,kan?Panjang umur murah rezeki,by 20 aku dah fly gi overseas.Sebelum fly boleh aku ikat dulu ngan engagement.Hmm...Planning yang bagus!Woi Jedi!Ko nie demam ke angau ke apa?!Kenal idak apa idak tetiba je nak pinang anak orang.

                “Apa lagi yang Along tau pasal dia?”

                Asrul menjulingkan mata.Sah Abang Jedi nie kena angau cinta padang pertama nie. “Yang Along tau Kak Azrin tu anak sorang.Kat sekolah tu dia masuk band ngan indoor orchestra.Dia suka turun pekan sorang-sorang naik bas,kekadang teksi-kalau time dia cuti balik rumah la.”

                “Tu je?Dia turun pekan tu buat apa?Dating?”

                “Mana la Along tau.Bukannya Along jadi bodyguard dia.”Asrul kemudian menggeleng. “Abang Jedi nak tau banyak-banyak tanya Mak aje la.Kan lagi senang.Tak pun suruh Mak pinang je Kak Azrin tu terus untuk Abang Jedi.”


                Jam menunjukkan pukul 6.45.Azrin dah mula resah di tempat duduknya.Tapi mukanya selamba seolah-olah tak berlaku apa-apa.Dah lewat sangat dah nie...Hatinya menggetu tak menentu.Silap-silap Marghrib karang baru sampai rumah.Bas dari Taiping tu baru memasuki pekan Kuala Kangsar.Abah dah balik dari Ipoh ke?

                Turun dari bas Azrin laju menghayun langkah ke pondok telefon.Nombor rumah segera didail.

                “Assalamualaikum,mak?Azrin baru sampai nie.Bas lambat.Abah ada?”Senafas dia bersuara.

                “Waalaikumsalam.”Suara Mak Cik Hasnah menjawab di hujung talian.Lega rasa mendengar suara anak tunggalnya.Bermacam tanggapan dah melintasi benaknya bila melihat jam dah menunjukkan pukul 7 malam. “Abah tak balik lagi dari Ipoh,malam karang baru sampai agaknya.”

                “Azrin naik teksi la macam tu.”Takkan nak naik bas?!Tak nak aku menapak sensorang masuk dalam.Dah la jauh.Sunyi pulak tu!

                “Eh,Jangan!”Laju Mak Cik Nah memintas.Budak nie la...Berani sangat tak kena tempat.Tak baca dalam surat khabar ke macam-macam jadi bila anak dara naik teksi waktu hari dah gelap?! “Tunggu situ.Mak mintak tolong Pak Cik Duan ambilkan.”

                “Aa..OK.”

                Azrin meletak gagang.Stesen bas tu dah agak lengang.Tapi remaja melepak bersepah.Tak solat ke bang oi!Azrin sempat merungut dalam hati.Nasib baik Pak Cik Duan sebelah rumah ada.Kalau tak alamat kena naik teksi jugak la aku.Dia duduk di kerusi menunggu yang kosong.Jarinya bermain dengan wayar earphone.Yang nyata,masa terasa begitu lambat berlalu

                “Assalamualaikum.”

                Azrin tak ambil pusing.Nie mamat mana pulak yang dah takde kerja nie?!Matanya masih merenung taxi stand.

                “Azrin?”Suara itu menyapanya lagi.

                Azrin berpaling teragak-agak ke arah suara  itu.Matanya lekat pada sepasang jeans biru lusuh dan tee Lee.Perlahan-lahan dia mendongak.Bibirnya diam tanpa kata.Sapa pulak nie?Dah la tau nama aku pulak tu,aku kenal dia pun tidak!

                Anak muda di depannya itu mengukir senyum. “Azrin,kan?”

                Azrin diam tanpa reaksi.Matanya merenung tajam wajah anak muda itu.Kalau lebih sangat mamat nie aku hentak je..

                “ Abang datang nak bawak balik rumah nie.”

                Mata Azrin bulat.Abang?!Bawak balik rumah?!Sah mamat nie nak kena.Kenal idak apa idak tetiba nak bawak aku balik rumah dia?!Bahasakan diri dia abang pulak tu!

                Zaidi dah rasa nak hantuk kepala ke dinding.Apasal la aku aci sebut je?!Perkenalkan diri pun tidak tetiba je kata nak bawak dia balik rumah.Dia lalu duduk di sebelah Azrin.Azrin bergerak spontan ke tepi kerusi panjang dengan matanya masih mengawasi pergerakan Zaidi.Tangannya sudah menggenggam penumbuk.Lagi one step mamat nie bergerak...Lebam bijik mata dia!

                Zaidi menarik nafas. “Abang nie nephew Pak Cik Duan.”Dia merenung mata Azrin.Tajamnya mata minah nie... “Tadi Pak Cik Duan takde.Dia gi surau.Mak Azrin mintak tolong Mak Ngah abang tolong fetch Azrin kat bus-station.Mak Ngah abang suruh abang bawak kereta Pak Ngah abang.”Panjang lebar dia cuba menerangkan.

                Azrin masih lagi diam tanpa reaksi.Betul ke tidak cerita abang nie...Wallahu’alam aku tak tau.Tapi macam betul.Dia masih berkira-kira dalam hati.Zaidi seolah dapat membaca fikiran Azrin yang masih berkira-kira untuk mempercayai ceritanya atau tidak.Tapi nak blame pun tak boleh.Anak dara mana yang tak rasa semacam kalau tetiba je orang tak kenal muncul dari ntahmanamanantah nak tolong hantar balik ke rumah.Tengah-tengah senja pulak tu.Dia mengeluarkan handset.Nombor Mak Ngahnya dipilih dari phonebook dan didail.

                “Nah,Azrin cakap ngan Mak Ngah abang.”Zaidi menghulur handset ke arah Azrin.

                Azrin teragak-agak mencapai.Suara Mak Cik Yah menyapa telinga.Salam bersambut.Dia diam mendengar bicara Mak Cik Yah.Sesekali dia mengangguk sambil mengia.

                Zaidi mengambil kesempatan itu untuk study Azrin dengan lebih dekat.Meskipun dressing simple dengan checquered long sleeve shirt yang dua kali ganda saiz badannya  dan jeans,nampak sempoy dan independent.Ada gaya tersendiri.Wayar earphonenya hilang di bawah tudung.Cool!Matanya turun pula ke kaki.Pakai sport-sandal je pulak tu!Setau aku kalau budak pompuan baya nie dah start pakai strap-shoes.Beg kanvas berwarna shocking-orange tu tambah menampakkan gaya yang funky tanpa mengira  fesyen orang lain.

                “...Waalaikumsalam.”Azrin menamatkan perbualan.Dia menghulur kembali handset kepada Zaidi. “Terima kasih.” Agak kaku dia mengucapkannya.

                Zaidi sekadar mengangguk sambil tersenyum. “Kasih diterima.”Jawabnya berjenaka.Ish!Tak gelak pun dia.Tak lut lawak aku nampak gayanya..Lalu dia bangun. “Abang park kat sana.”Ujarnya tanpa ditanya sambil melangkah ke arah ke arah parking lot di depan bazaar.

                Azrin turut bangun berjalan di belakangnya.Baru kali ini dia cuba memerhati untuk menilai Zaidi.Tinggi,boleh jadi basketball player untuk kelab.Gaya cool,sempoy dan lepak.Senang memberi senyuman.Patut la tak pernah nampak.Study kat Selangor rupanya.Dia teringat kata-kata Mak Cik Yah tadi.Tiba-tiba Zaidi berpaling ke belakang.

                “Azrin dah makan?”

                “Dah.”Automatik Azrin menjawab meskipun kala itu dia rasa nak tonggang rice cooker bila sampai ke rumah nanti.Dia tak pasti tentang riak wajah Zaidi bila mendengar jawapannya. Frust? Impossible.Takkan...Dia memerhati riak wajah Zaidi tapi air mukanya dah kembali seperti biasa.

                Mereka sampai ke kereta.Zaidi menekan remote.Mereka sama-sama membuka pintu.Kini antara mereka cuma ada sunyi.

                “Pergi mana balik lambat?”Zaidi cuba memecah sunyi sambil menghidupkan enjin.

                “Jumpa member.”Azrin menjawab pendek.

                “Member ke bf?”Tanyanya lagi mengusik sambil menurunkan handbreak.

                Azrin menarik senyum segaris.Menyindir.Lebih-lebih plak tanya...Dibiar soalan Zaidi tak berjawab.

                Zaidi turut menarik senyum segaris.Lain macam je senyum budak nie.Nak tak nak je gayanya.Marah la tu gamaknya! “Tahun  nie SPM?”Tanyanya lagi.Cuba mencari modal berbual.

                Azrin angguk.

                “Aliran apa?”

                “Science.”

                “Cita-cita nak jadi apa?”

                Azrin terdiam sejenak. “Doc,insya-Allah.”

                “Good.”Ujar Zaidi sepatah.

                Sunyi lagi.

                Gaya kurang ajar ke aku?Azrin bertanya otaknya.Karang ramah sangat cam pompuan gedik plak!Tapi dah orang tolong tu buat la muka manis sikit.Otaknya sound.

                “Err..Abang study lagi?”

                Sekilas Zaidi mengalih pandangannya dari jalan.Dia menarik senyum.Nak pun bercakap!Dia mengangguk.

                “U mana?”

                Zaidi geleng. “Abang buat diploma kat kolej.”

                “Course?”

                “Medic.”

                “Tapi Mak Cik Yah kata abang nak gi overseas.”

                Zaidi menarik senyum lagi. “Nie program persediaan.2 tahun.Macam A-Level.”

                Azrin sekadar angguk.Tanya banyak-banyak karang bukannya aku paham pun.Yang aku tau kalau result best aku nak buat course medic kat UM.

                Kereta mereka dah memasuki lorong ke rumah.Azrin mengeluh lega.Zaidi memandu terus ke dalam porch rumah Pak Cik Duan.
             

                Another outing.Azrin lepak di Pustaka Syafi sambil melihat Revolution keluaran terbaru.Bersinar matanya melihat aksi stunt skaters.Cool!Tangannya menyelak lagi helaian muka surat.

                “Assalamualaikum.Sorang je?”

                Azrin buat dek.Ntahsapasapantah.Jari telunjuknya menekan earphone di telinga kanan.Isyarat dia tak mahu diganggu.

                “Azrin?”

                Azrin mengangkat muka.Ek..?Kemudian dia menarik senyum tawar segaris. “Abang..er..”

                “Abang....?”Zaidi mengangkat kening. “Tu la.Nama abang pun tak tau.”

                Azrin sengih.Baru teringat.Nama dia pun aku tak tau.Dia best je panggil nama aku. “Buat apa kat sini?”

                “Abang dah nak balik dah.”Matanya melihat Revolution yang terbuka.

                “Aaa...OK.”Bagus la tu.Pegi la blah cepat! Jangan kacau!Nyata Azrin terasa janggal dalam
keadaan begitu.

                Nyata Zaidi juga sedar dengan gaya Azrin yang kurang selesa dengan kehadirannya.Tapi nie la masa terakhir nak jumpa.Lepas nie ntah bila lagi.

                “Balik kolej ke?Bas pukul berapa?”

                “Pukul 10.45...”

                Azrin melihat jam di tangan.10.25.

                “...Balik rumah kawan abang dulu,pastu baru balik sama-sama ke kolej ngan dia.”

                Diam.

                “Azrin teman abang tunggu bas,nak?”Spontan kata-kata itu meluncur keluar dari bibirnya.Zaidi rasa nak hantuk kepala dalam hati.Biar betul apa yang aku cakap nie?!

                Ek?!Bulat mata Azrin merenung Zaidi.Teman dia tunggu bas?!Demam ke dia nie.

                “Azrin..er..”Azrin terkial-kial mencari kata-kata.

                “To kill the 20 minutes.Lepak kejap je.Ada hal ke?”Tanya Zaidi bila melihat Azrin berkerut kening.

                Azrin geleng sambil merenung dada jalan yang penuh kereta dan motor. “Tak elok la kalau orang tengok.”Pekan nie kecik.Free je kalau jumpa sedara mara ke...Kawan mak ngan abah ke...jiran tetangga ke...Mau haru jadinya!

                Zaidi menelan liur.Hangat terasa mukanya bila direject.Mak ai...Malunya aku!

                “Lagipun abah nak datang ambil Azrin lagi 5 minit kat sini.”

                Zaidi angguk.

                Azrin serba salah.Sure malu tak ingat punya la abang nie. “Ala,kalau abang tunggu sorang pun bukannya ada orang nak kacau,kan?”Dia sengih mengusik.

                Zaidi turut menarik senyum tawar. “OK la.Abang gi dulu.Actually,abang nak bagi nie sebenarnya.”Dia mengeluarkan bungkusan kecil dari saku jeansnya.Baru dibelinya tadi bila terlihatkan kelibat Azrin di depan Pustaka Syafi semasa dia di dalam supermarket.

                “Ek..Apa nie..”

                Zaidi geleng.Membiarkan soalan Azrin tak berjawab. “Study rajin-rajin,kay.Abang gi dulu.”Ujarnya lagi sambil menapak ke belakang.

                Rahang bawah Azrin hampir jatuh.What on earth he thinks he’s doing?! “Aa..”

                Zaidi dah berlalu sambil mangangkat tangan kanannya.Farewell.Harap jumpa lagi.

                Concourse hingar dengan manusia.Lapan kaunter yang dibuka semuanya penuh dengan orang berbaris.Azrin menghela nafas bosan.Jarinya menekan button menguatkan volume walkman.Tangan kirinya sarat memegang fail berisi sijil,surat,dan print-out borang kemasukan.Alhamdulillah,dengan result SPM straight As dia berjaya mendapat tajaan MARA untuk pengajian ke luar negara.Kursus persediaan yang ditawarkan di Kolej MARA Banting selama dua tahun merupakan tiket yang akan membawanya lebih jauh menuju cita-cita,insya-Allah.Sesekali matanya turut memerhati pelajar-pelajar senior yang laju menghayun langkah membantu guru dan pihak pentadbiran menjalankan pendaftaran.Dalam website kolej nie kata jumlah pelajar senior ada 180.Ambilan untuk batch tahun nie pulak 250.Tak ramai.Kira terpilih dalam golongan best of the best.

                Barisan di kaunter 3 terasa begitu lambat bergerak.Azrin menarik sedikit lengan baju kurung untuk melihat jam.Dah 9.30.Mak,abah ngan Angah Din mesti dah tak larat nak menunggu di cafe.Matanya jatuh pula pada bracelet yang melilit pergelangan tangan kirinya di samping jam pemberian mak.Dia sendiri pun tak tahu kenapa dia pakai jugak pemberian abang sepupu Asrul,Nina,dan Edi tu.Dia sendiri pun tak faham kenapa abang tu perlu bagi dia benda pelik macam nie.Dah tujuh bulan berlalu.Memang takde jumpa balik.Nama dia pun...

                “Assalamualaikum,adik?Boleh mintak salinan borang dan surat tawaran?”

                Azrin tersedar.Hampir terlepas fail di tangannya bila ditegur abang senior yang menjaga kaunter.Tak terperasan orang di depannya dah selesai berurusan.Dia menyerahkan fail di tangan.

                “Cantik bracelet.”

                Azrin mengangkat muka.Haa..!Tanpa sedar rahang bawahnya sedikit jatuh mengejut.

                Zaidi merenungnya dari belakang kaunter.Ya Allah,Kau makbulkan juga doa hambaMu ini.Dia menarik senyum melihatkan bracelet di pergelangan tangan Azrin.

                “Kenapa diam?Dah tak tau nak cakap apa?”Tanya Zaidi sambil membuka fail dan melihat list pelajar yang mendaftar untuk menanda nama Azrin.

                Mata Azrin jatuh pada ID yang tersemat di tie Zaidi.Mohd.Zaidi b. Ahmad Nazri. “Baru tau nama abang.”

                Zaidi mengangkat muka.

                “Zaidi.”Ujar Azrin sepatah.

                Zaidi geleng. “Jedi.Abang Jedi.”

                Azrin mengangguk perlahan.

Posted at 08:32 am by hlovate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...