April 30 2018, 8.08 pm


I got a chance to visit the observatory at Teluk Kemang, Port Dickson previously.

March 31 2018, 6.40 am


So currently I'm in Teluk Kemang, Port Dickson. My family and I are having our second family vacation.

February 28 2018, 7.01 pm
January 14 2018, 3.26 pm

Fahri yang kini memegang 'title' Professor di hadapan namanya meneruskan hidup di Edinburgh setelah bertahun-tahun tidak mendengar khabar daripada Aisha. Kali terakhir suara Aisha didengar ketika pengeboman di Gaza, yang ketika itu Aisha dan Alicia membuat kerja sukarelawan di sana. Fahri hidup dengan memegang amanah Aisha dan berdakwah kepada orang di sekelilingnya.

Fahri bertemu semula dengan Hulya, sepupu Aisha ketika beliau sedang berkuliah. Hulya ketika itu sedang membuat survey untuk melanjutkan pengajiannya ke peringkat post-graduate. Seperti Aisha, Hulya juga mempunyai darah Jerman. Dia memutuskan untuk meymbung ke bidang filologi, iaitu bidang yang sama dengan Fahri.

Keira pula merupakan jiran Fahri yang sangat membenci Islam kerana bapanya mati ketika pengganas meletupkan bom di London. Keira bercita-cita untuk menjadi pemain biola yang hebat satu ketika nanti, tapi cita-citanya musnah kerana keluarganya tak mampu untuk membiayai pengajiannya. Adiknya, Jason, juga tak dapat meneruskan pengajian di sekolah bola.

Kemudian muncul pula kehadiran seorang wanita bernama Sabina yang penuh dengan misteri.

December 13 2017, 9.42 pm

Minggu lepas, 7 Disember 2017, saya secara rasminya khatam bahasa Jerman.
Actually, saya belajar melalui app Duolingo. App ni sebenarnya sangat bagus kepada sesiapa yang berminat nak belajar bahasa asing. Cuma perlukan sambungan Internet dan belajar di mana-mana. Selalunya saya belajar semasa waktu rehat di tempat kerja.

Untuk bahasa Jerman atau 'German' atau  disebut 'Deutsch' oleh orang Jerman sendiri, ada 121 bab yang mengandungi 2 342 perkataan, dan saya ambil masa 1 tahun 4 bulan (14/8/2016-7/12/2017) untuk habiskan kesemuanya.

Bagi saya, bahasa Jerman ni agak mudah sebab dia share root yang sama dengan English. Ada banyak sebutan yang seakan-akan sama dengan bahasa Inggeris yang sekaligus memudahkan saya untuk hafal perkataan-perkataan tersebut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...